БСК предлага отпадане на обезщетенията при пенсиониране

Работодателите трябва да бъдат освободени от задължението да дават обезщетения, несвързани с приноса на работника към работодателя и имащи характер на социално подпомагане, каза председателя на ББългарската стопанска камара(БСК) Божидар Данев на среща на представители на Националните представителни работодателски организации с председателя на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

"Какви вреди е нанесъл работодателят на работника, за да го обезщетява при пенсиониране, при прекратяване на трудовото правоотношение поради общо заболяване, а не професионално и при природни или обществени бедствия", попита реторично Данев.

На срещата стана ясно, че бизнесът настоява за промени в трудовото законодателство. Работодателите се обявиха за премахване на забраната за извънреден труд, тъй като според тях България е единствената страна, в която извънредният труд е по принцип забранен с изключение на усилено сезонна работа, бедствия, аварии и войни. Забраната можело да падне без да бъдат нарушени европейските изисквания за 48 часова работна седмица, между дневна и междуседмична почивка.


Работодателите предложиха да се разреши намаляване и последващо удължаване на работното време в отрасли, като строителство, туризъм и селско стопанство, които в първото и четвъртото тримесечие са слаби, а във второто и третото силни.

Данев припомни позицията си, че в България личните осигурителни вноски са много високи и заяви, че те трябва да бъдат намалени с 21%, като 14 на сто от тях да отидат за увеличаване на заплатите, а 7% да останат при работодателя. Според работодателите така значително ще бъде намален делът на сивата икономика и рязко ще се увеличат постъпленията от ДДС.

Според Данев има неравностойност на държавните служители и заетите в частния сектор тъй като бюджетът плаща вноските на държавните служители, а в същото време бизнесът внася средства в

бюджета.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK