Варна ще строи бази за масов спорт

Изграждането на спортни бази и съоръжения за 80.9 млн. лв. е заложено във варненския общински план за развитие до 2013 г., съобщиха от администрацията.

Най-голямата инвестиция е за цялостен комплекс за водни спортове и масов отдих. Базата ще бъде разположена на брега на Варненското езеро. Комплексът ще бъде заложен и в новия Общ устройствен план на Варна, чието изработване и съгласуване между институциите трябва да приключи до края на 2008 г. Предварителните разчети сочат, че за неговото изграждане ще бъдат необходими 32.5 млн. лв. Очаква се по-голямата част от средствата - 22 млн. лв., да бъдат осигурени от частни инвеститори. В общинските бюджети ще бъдат заложени 7.2 млн. лв. Остатъкът от парите ще се търси по линия на структурните фондове на Европейския съюз.

Открит плувен басейн ще бъде изграден до Втора буна на крайбрежната алея. Комплексът ще работи изцяло с минерална вода и ще има кът за балнеопроцедури. Общата инвестиция е за 5 млн. лв., от които 2.8 млн. лв. ще се търсят от частни инвеститори, а 1.2 млн. лв. ще бъдат осигурени от местната администрация. По линия на европейски програми за развитие на детско-юношеския спорт ще се търсят още 1 млн. лв.

Планът предвижда във всеки един от петте варненски района да бъде изграден открит или закрит басейн. Ще бъдат изградени и 15 затревени игрища, както и многофункционален спортен комплекс в район "Младост". В крайградската зона ще бъдат изградени няколко футболни игрища. Предвидено е и изграждането на голф игрище в района на с. Константиново. Инвестицията е за 6.5 млн. лв. Средства от общинския бюджет за него не са предвидени. Според плана за развитие градът има нужда от 1.6 млрд. лв. за цялостната му реализация. Планът обхваща периода 2007 - 2013 г., но работата по част от проектите вече започна.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK