Русе ще следи отпадъците с GPS система

Русе ще следи сметосъбиращите камиони с GPS система, като в момента се избират варианти за финансирането на проекта. И.д. кметът Валентин Вълчев предлага на общинския съвет парите да дойдат или от пренасочване на такса битови отпадъци, или от средствата за генералния план за организация на движението.

Въвеждането на GPS системата за подобряване на контрола и качеството на сметосъбирането беше одобрено от общинския съвет в Русе още през март. Очакванията са мярката да намали разходите на общината. Съветът реши още да има кантар за точното количество отпадъци, изхвърляни на сметището. Събирането и извозването на битовите отпадъци в Русе се осъществява от германската компания “Шеле” според 15-годишен договор за концесия. Общинарите смятат, че събираните 5 млн. лв. от такса смет се изразходват без ефикасен контрол. Разходите за комунални общински дейности са 16% от бюджета на града. С пари по европрограмата ИСПА в момента се изгражда ново регионално депо за отпадъци, което трябва да е готово до края на тази година.

Въвеждането на GPS система за сметоизвозващите камиони беше обсъждано и в София, но идеята беше изоставена. Целта беше да се следи "по-изкъсо" работата на концесионерите по чистотата "Волф", ДИТЦ и "Чистота", които всяка година искат повече пари от общината без ясен отчет защо средствата им свършват още през лятото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK