Детска ваксина беше спряна

Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) препоръча временно да се спре от приложение детска ваксина срещу хепатит, коклюш, дифтерия и тетанус, съобщава Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Решението е било взето на заседание на Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина към ЕМЕА през този месец. Причината за тази мярка са подозрения, че препаратът не предпазва дълго време имунизираните с него от хепатит В. Защитата на децата срещу другите болести обаче не е нарушена.

Името на ваксината е Hexavac и се произвежда от две фармацевтични компании. Тя е разрешена за употреба в България от три години, но досега не е внасяна, съобщават от ИАЛ. У нас се поставят отделни ваксини за хепатит В и за коклюш, дифтерия и тетанус, успокои и доц. Мира Кожухарова. Първите имунизации се правят при раждането и през втория и третия месец от живота на детето. От ИАЛ обаче приканват всички родители, които са живели в чужбина и се опасяват, че на децата им е поставена спряната ваксина, да се обадят на тел. 02/9442368 или 02/9445255. Там специалисти от българската агенция по лекарствата ще им дадат повече информация и съвет как да постъпят. Според специалистите не се налагат спешни мерки, но все пак производителите ще трябва да издирят всички деца, на които е поставена ваксината, и да преценят дали има нужда от нова имунизация. Освен това от ИАЛ апелират всички медици да им докладват за случаи на нежелани реакции към лекарства, както и за препарати без терапевтичен ефект.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK