Кратки новини от страната

Медицинският университет в Плевен започна годината

Учебната година в плевенския Медицински университет започна вчера. Над 2100 студенти и лекари специализанти ще учат там през тази година, съобщи ректорът проф. Григор Горчев. Новоприетите медици са 407. Над 800 са лекарите, които ще специализират в клиниките на университета. Във висшето училище се изгражда и център по лапароскопска хирургия. Той ще е първият по рода си в Югоизточна Европа, каза още проф. Горчев.

Варненският Технически университет ще работи с Турция


Техническият университет (ТУ) във Варна ще работи с пет висши училища от Турция. Съвместните проекти ще са в сферата на технологиите, екологията, морските специалности, съобщи ректорът на университета доц. Стефан Барудов при откриването на новия българо-турски междууниверситетски център. Новото звено ще координира работата на висшите заведения по проектите. В момента в ТУ учат 400 турски студенти. Около 80 на сто от тях са в специалности, свързани с компютърните технологии. Обучението им струва между 2500 и 3000 евро годишно.

Кампания за рака на гърдата започва на 2 октомври

"Приятелко, направи ли си профилактичен преглед?" е посланието на националната кампания за борба с рака на гърдата тази година, съобщи президентът на Международния женски клуб в София Меди ал Джебури в понеделник. Кампанията ще бъде открита на 2 октомври с традиционен благотворителен крос в Южния парк на столицата. Всяка година в Европа се откриват 321 000 нови случая на рак на гърдата, а 124 000 жени умират от тази болест. Българките, които страдат от рак на гърдата, са повече от 36 хиляди. През последните пет години новорегистрираните случаи са над 17 хиляди. На годишен профилактичен преглед за болестта подлежат всички жени от 49 до 69 години. Изследванията се покриват от здравната каса. За целта обаче жените трябва да вземат направление от личния лекар за специалист, който от своя страна им дава талон за болница с мамограф. На 30 септември Четвърта многопрофилна болница за активно лечение в София организира безплатни прегледи. За тях няма да е нужен талон от лекар, но желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 953 24 85.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK