Петков форсирано връща тайните агенти и специалните средства

Вътрешният министър Румен Петков съобщи в сряда, че започва бързо възстановяване на агентурната дейност за събиране на информация от полицаи под прикритие и чрез специални разузнавателни средства. Бързината обаче няма да е за сметка на качеството, каза министърът. Законодателните промени, нужни съдът да признае тази информация, вероятно ще срещнат съпротива в парламента, а и трябва да се съобразят с новия НПК, в проекта на който пише, че обвинението и присъдата не могат да се основават само на доказателства, представени от лице с неясна самоличност.

На срещата в сряда на министъра с шефовете на районните дирекции беше решено още да се реорганизира работата със секретните сътрудници, да се подобри прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС), да се усъвършенства работа с разузнавателната информация и реализацията й в полицейското производство. Според Петков връщането на служителите под прикритие се налага, тъй като пред 1997-1998 г. те са били изведени с неясни мотиви, но с ясен резултат от звена, които обществото възприема като “генериращи корупционни практики”. Той посочи, че работата със секретните сътрудници е затруднена от някои нормативни документи - режими на привличането им и възможностите за тяхното осветляване. Затова той възложи на зам.-министъра на вътрешните работи Цонко Киров на направи преглед на цялостната нормативна уредба и да изготви предложения законодателни промени. Такива ще трябва да предложи и зам.- министър Румен Андреев, след като направи преглед на законодателството за използване на СРС.

Намеренията на новото МВР ръководство, представени и като отговор на изисквания от ЕС, не са нови. След препоръка на Еврокомисията те бяха обсъждани от кабинета "Сакскобургготски", но до приемането им не се стигна. Използването на информацията от агент под прикритие в наказателния процес отпадна като текст от последните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс. Това стана, след като срещу него се обяви голяма част от адвокатското лоби в парламента. Предишното правителство така и не внесе готовия законопроект за СРС. От обсъждането на новия НПК в правната комисия във вторник също стана ясно, че без допълнителни промени използването на информацията от агенти в наказателния процес ще срещне трудности в пленарната зала. Депутати орязаха предложения текст до степен съдът да приема доказателства от хора под прикритие, но само след като бъде разкрита тяхната самоличност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK