България и САЩ ще обсъждат два договора за базите

По текстовете на два документа за разполагане на американски бази у нас - споразумение за съвместно използване на военни обекти на територията на страната и за статута на въоръжените сили (SOFA), ще преговарят от вторник България и САЩ. Това научи в понеделник "Дневник" от източници от отбранителното ведомство. Разговорите се подновяват след петмесечното прекъсване, наложено от парламентарните избори и смяната на правителството. Последните срещи бяха през май, когато Вашингтон представи своя вариант за споразумение.

От българска страна преговорите ще бъдат водени от посланика ни в НАТО Любомир Иванов, а от американска - от посланик Роберт Лофтис, главен съветник в Държавния департамент на САЩ. Източници от военното министерство обясниха, че три ще са ключовите моменти. Първият е колко обекта ще бъдат използвани от американската армия. Според председателя на комисията по външна политика Соломон Паси вече е ясно, че става дума за три - авиобаза "Безмер", полигона "Ново село" и пристанище "Бургас". По думите на министъра на отбраната Веселин Близнаков обаче ще бъдат обсъждани пет бази. Освен трите, споменати от Паси, става дума и за два логистични центрове. Военни потвърдиха, че все още не е фиксиран точният брой на базите, както и числеността на войниците, които ще бъдат разположени.

Вторият неизяснен въпрос е за оперативната свобода на американските военни в базите, които ще се ползват и от българската армия. Тези текстове ще засегнат въпросите за използване на базите за операции на щатската армия и за съгласуването с българската страна, обясниха военни. Става дума конкретно за авиобаза "Безмер", където ще кацат американски самолети. Засега не е ясно дали тя ще бъде използвана само като входно-изходен пункт или и за операции.


Последният възлов текст от споразуменията ще бъдат финансовите отговорности на двете страни по издръжката на базите.

Не по-малко сложни ще бъдат и преговорите по статута на силите. Ще бъдат обсъдени както финансовите облекчения, така и наказателната отговорност, която носят американските военни на територията на общите бази. Още през май стана известно, че Вашингтон няма да иска от България да бъде сключено двустранно споразумение за имунитет пред Международния наказателен съд (МНС) на американските военнослужещи. При предишния кръг от разговори Роберт Лофтис е изразил разбиране за деликатността на българската позиция по отношение на МНС заради предстоящото членство на страната в Европейския съюз. Еврокомисията посъветва страните кандидатки да не избързват да подписват двустранни споразумения със САЩ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK