Привилегии за чужденци ядосаха адвокатите

Облекчения за чуждите адвокати, които практикуват у нас, ядосаха българските им колеги. С поправки в Закона за адвокатурата се предлага чужденците, които трайно се явяват пред български съдилища, да могат да пледират на родния си език. Проектът е изработен от експерти на Министерството на правосъдието заради изисквания на Европейския съюз, но е внесен от депутата от НДСВ Валентин Милтенов.

В момента чуждите адвокати трябва да издържат изпит по български език, за да могат да практикуват тук. Предложението чуждестранни адвокати да се явяват в български съд, без да владеят официалния език, е неприемливо, заяви пред БТА председателят на Софийския адвокатски съвет Наталия Ценова. Според нея в закона е записано, че в съда се говори единствено на български и това изцяло отговаря на директивите на ЕС. Ценова възрази и срещу идеята в България да могат да практикуват чужди адвокати само с тригодишно висше юридическо образование. Тя обясни, че адвокатите от София са изпратили възражение срещу поправките до Министерството на правосъдието.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK