Варненският кмет забрани разкопаването на улици и тротоари

Издаването на разрешителни за разкопаването на улици и тротоари във Варна се спира до 1 декември, съобщи в четвъртък кметът на града Кирил Йорданов. Заповедта му влиза в сила от 14 октомври. Ограничението се налага заради масовото разкопаване, след което не се възстановява качествено пътната настилка.

В някои случаи един и същи участък се разкопава по няколко пъти, защото между фирмите няма синхрон, обясни Йорданов. Той добави, че в бъдеще изграждането на нови комуникационни съоръжения ще става само след предварително одобрен план. Те ще се изработват от районните администрации. След като приключи разкопаване в даден квартал, няма да се издават разрешителни в срок пет години, закани се кметът на Варна.

За в бъдеще фирмите ще могат да извършват планови ремонти единствено след съгласието на главния инженер на общината, обясни Йорданов. Аварийни ремонти ще се извършват, само ако съответното дружество внесе писмено и аргументирано становище в общината.


Забраната за разкопаване на улици и тротоари е поредната заповед на варненския кмет, която цели да се спре превръщането на града в огромна строителна площадка. Във Йорданов издаде заповед, с която на практика забрани строителството върху детски площадки и зелени площи в града. Документът забранява да се променя предназначението на подобни терени, да се допускат подробни устройствени планoвe за тях, както и да се изготвят план-извадки. Освен това се спира и вече започната работа за промяна на предназначението на терени в града.

През юли варненският кмет забрани за две години новото строителство в крайморския квартал "Чайка". Това негово решение обаче беше отменено на 10 септември от Варненския окръжен съд.

Подобна съдба имаше и издадена през април 2004 г. заповед на Кирил Йорданов, с която се забраняваше извършването на строителни работи на етап "груб строеж" на територията на курортите Златни пясъци и Св. Константин след 10 май. Варненският окръжен съд обаче реши, че с нея кметът е превишил правомощията си и я обявява за нищожна.

-----

Австрийската компания "Брантнер" иска да изгради съоръжение за преработка на отпадъци край Варна. Офертата представи мениджърът на фирмата за Източна Европа Кристиан Лампл на среща с председателя на общинския съвет в морския град Борислав Гуцанов. Идеята е да бъде изградено механично биологично съоръжение, което ще унищожава 70 на сто от събраната смет, обясни Лампл.

Останалата част ще бъде складирана в депо.

Най-простото съоръжение за сортиране на отпадъци струва 5 милиона евро, обясни Лампл. По думите му за изграждането на технологията и депото ще са нужни около 20 хектара. Предложението на австрийците към общината е за съвместна дейност, като тя може да се включи с апортна вноска.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK