В НДСВ не очакват големи промени в ръководството

Конгресът на НДСВ ще направи в събота промени в устава и в ръководството на партията. Партийният елит ще остане почти същият, предричат царисти. Лидерът Симеон Сакскобургготски вече даде знак, че ще запази поста си. Преобладаващото мнение в партията е, че не е застрашено и мястото на първия му заместник Пламен Панайотов. За почти сигурна се смята смяната на секретаря Веселин Близнаков. Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев пък може да освободи зам.-председателския пост, ако се приеме принципът, че участниците в изпълнителната власт не могат да са и в партийното ръководство.

По неофициална информация Лидия Шулева от месеци е подала заявката си за зам.-председател на НДСВ. Очаква се в Политическия съвет да влязат също председателят на парламентарната група Анелия Мингова, зам. външният министър Гергана Грънчарова, кандидат-кметът Милен Велчев.

Промените в устава ще бъдат козметични, името на формацията няма да се променя, тя ще запази електоралния си характер. Въпреки това НДСВ ще въведе някакъв тип местни структури - на принципа на партийните клубове.


-----------

Атанас Щерев: Партийният кандидат за София е предизвикателство

B: Какво очаквате от предстоящия конгрес на НДСВ?

- Трябва да се оформи лицето на НДСВ - дали ще си запази физиономията като подкрепяна от предимно дясноцентристко ориентирани членове и симпатизанти, или ще бъде по-скоро неясно ситуирана нито вляво, нито вдясно. Ако се отклоним от разумната икономическа и фискална политика, водена досега от НДСВ, има опасност партията да загуби своя облик и хората да започнат да я възприемат като приближена до БСП, отстояваща техните идеали и принципи.

B: Възможно ли е да отстоявате тази политика в коалиция с БСП?

- По време на управлението на НДСВ, ако смятам, че направихме някои пропуски, беше, че не водихме достатъчно дясноцентристка политика. До известна степен останах разочарован от провежданата по време на упавлението на НДСВ данъчна политика. Сега, с министри като Пламен Орешарски, Радослав Гайдарски, като че ли нещата стоят по-ясно.

B: Как коментирате издигането на самостоятелни кандидатури от НДСВ и от БСП?

- При сложната ситуация в Столичния общински съвет, при силните независими кандидатури, е силно предизвикателство издигането на партиен кандидат, каквото направиха и НДСВ, и БСП.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK