Слага се край на дългите обжалвания на присъдите

Парламентът сви функциите на следствието да няколко вида престъпления и с това на практика закри тази структура на съдебната власт, която от няколко години е предмет на бурни спорове. При разглеждането в четвъртък на второ четене на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) депутатите оставиха на Националната следствена служба да се занимава само с лицата с имунитет и министрите, както с и престъпленията против републиката (шпионажа) и против мира и човечеството, каквито у нас от години не се извършват. По предложение на Четин Казак (ДПС) за следствието остават и делата, свързани със защитата на класифицираната информация.

След като електронното табло показа резултата, водещият заседанието на парламента Любен Корнезов драматично обяви: "Закрихме следствието", а в кулоарите по-късно коментира, че не са изключени сътресения при поемането на огромния брой дела от дознателите в МВР. Димитър Абаджиев и Атанас Атанасов от ДСБ изразиха опасения, че парламентът приема мъртви текстове само за да удовлетвори Европейската комисия. За да се извършва разследването от МВР, са необходими промени на конституцията, подчерта Абаджиев.

Парламентът прие и съществени промени в обжалването на наказанията, като целта е присъдите да влизат в сила по-бързо. Когато присъдата на районния съд е потвърдена от окръжния, тя ще влиза в сила без да се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС). До 6 месеца осъденият може да поиска възобновяване на делото пред ВКС, решиха депутатите. Тази поправка обхваща около 70% от престъпленията, които са подсъдни на районните съдилища. Така върховната инстанция ще се поразтовари и ще има време за най-важната си задача - да следи за еднаквото прилагане на закона от всички съдилища, мотивира промяната председателят на правната комисия Янаки Стоилов.


За сметка на това обаче парламентът ограничи предложението на комисията за широко прилагане на споразумението между обвиняемия и прокурора. Няма да се решават със споразумение дела за тежки умишлени престъпления като убийствата, гласуваха депутатите. Предложението направи Янаки Стоилов. "Няма никаква морална и правна логика на извършителя на най-тежкото престъпление да се делегира правото да бъде договаряща страна при определянето на неговата отговорност", заяви той. Споразумение няма да има и при делата за подкуп, за класифицираната информация и за престъпленията против републиката.

В петък депутатите ще приключат НПК, но за да започне да работи дознанието, са необходими промени и в Закона за МВР, който е приет само на първо четене.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK