Кризисният щаб е в повишена готовност

От четвъртък на практика съществува междуведомствен кризисен щаб, който ще координира действията в случай на епидемия от птичи грип, макар все още да няма заповед за сформирането му, казаха от здравното министерство. Щабът се оглавява от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, негов заместник е министърът на земеделието Нихат Кабил, в състава му влизат и експерти от Министерството на околната среда и водите. Екипът е в пълна готовност да реагира при наличието на каквато и да било заплаха за България, декларираха от здравното ведомство, но успокоиха, че засега страната не е застрашена.

След като в понеделник беше забранен вносът на птици от Турция и Румъния, сега се наблюдават рисковите зимовища на прелетни птици, изследват се умрели кокошки и патици, за да се провери дали не са носители на вируса, сред селските стопани и ловците са разпространени листовки с инструкции за необходимите предпазни действия. Повече мерки ще се предприемат, ако Световната здравна организация официално потвърди, че грипът в съседните страни е от смъртоносния вид.

Тогава Министерският съвет трябва да утвърди бюджет и вече подготвения от медици специален национален план за действие при епидемия. Очакванията, че това ще се случи на заседанието на кабинета в четвъртък, не се оправдаха. В плана са залегнали количествата лекарства и ваксини, които държавата ще осигури. Предполага се, че те ща са за около 5% от населението, в които влизат рисковите групи като децата, възрастните и хората, които работят в птицеферми. В момента има достатъчно лекарства, имаме готовност да поръчаме ваксини по-късно, казаха от здравното ведомство. Специалистите изчакват, защото, ако препаратите не се използват през зимата, след това ще са негодни. Засега не се предвижда да се затварят училища, кина или други обществени места. Всички многопрофилни болници в страната обаче имат инструкции да осигурят допълнителни легла в инфекциозните си отделения.


Заделили сме едно отделение с 18 обикновени и пет реанимационни легла за случаи на птичи грип, каза д-р Костадин Костов, директор на Националната инфекциозна болница в София. Там са се въоръжили с 15 опаковки от единия антивирусен препарат - тамифлу, които ще стигнат за лечение на 10 възрастни и 5 деца, поясни той. Освен това разполагат с много бройки от другия антивирусен препарат - ремантадин, както и с лекарства за температура, витамини и други необходими медикаменти. Има осигурени и специални костюми и ръкавици за медиците. Освен това на персонала се изнасят лекции за заболяването.

Засега има достатъчно от антивирусните медикаменти и в аптеките. Има лекарства, въпреки че хората купуват три пъти повече от обикновено, успокоиха от фармацевтичната фирма "Рош България", която внася тамифлу. Поръчали сме четири пъти повече количества за свободния пазар, все още обаче не знаем колко ще иска здравното министерство, каза д-р Мариела Каменова, продуктов мениджър на компанията. Бързината на доставката ще зависи от обема й и дали е заявена навреме, поясни тя.

Ако в страната се появи епидемия, ще се намеси Националният медицински координационен център. Той ще получава заповедите от сегашния междуведомствен кризисен щаб. Първата задача на центъра ще бъде да наложи карантина в засегнатите райони, обясни директорът му д-р Огнян Алексиев. Най-вероятно болните или тези, които са общували с тях, ще се отделят в казарми, санаториуми или училища. Те няма да могат да излизат, а грижещите се за тях ще влизат в отделените помещения само със специални костюми. Възможно е да започне и масово избиване на птици, както се направи във Виетнам, каза още д-р Алексиев. Според него една подобна епидемия би поставила всички пред сериозно изпитание, защото болестта е слабо позната.

-----------

Турция

Анкара обяви, че вече действа по най-лошия възможен сценарий. От швейцарската фармацевтична компания "Рош холдинг" са поискани 1 милион кутии с антивирусния препарат "Тамифлу" и е получено обещание за доставка на поне 500 хиляди. Според фармацевти търсенето на "Тамифлу" е нараснало с 50-60% през последната седмица. Медицински служители следят състоянието на 8 души от птицеферми в Западна Турция, където бе установена болестта при няколко пуйки.

Румъния

Достъпът до отдалеченото село в делтата на Дунав Чамурлия де Жос беше блокиран в четвъртък. Хеликоптер издирваше мъртви птици, а конете, каруците и велосипедистите се дезинфекцираха. Местните жители плачеха, докато властите унищожаваха домашните птици, предаде Асошиейтед прес. В Жос ще бъдат доставени храни, бензин,захар и брашно.

Въведена е зона за наблюдение в радиус от 10 километра около огнището. Засилен е и контролът на пункта за преминаване между окръг Тулча и съседния Браила. Екипи на граничната полиция и санитарно-ветеринарните служби проверяват и обеззаразяват всички превозни средства, които минават транзитно през Дунав и влизат в Браила.

За превантивна ваксинация на населението в Браила са изпратени 10 хиляди дози противогрипна ваксина. Министерството на здравеопазването е осигурило безплатна ваксинация за 1.5 млн. граждани.

Европейски съюз

Брюксел възнамерява да създаде специален фонд от 1 млрд. евро, с който да се финансира използването на лекарства в случай на масово заразяване. Докато не бъде определен щамът на румънския вирус, ЕК приема, че той е от смъртоносния вид, открит в Турция. Вносът на живи птици, птиче месо и перушина от Румъния беше забранен от в четвъртък, а вносът от Турция е забранен от понеделник.

В Брюксел в четвъртък следобед се проведе извънредна среща на Постоянния ветеринарен комитет. Днес на спешно заседание ще бъдат свикани специалисти по птичи грип и мигриращи птици със задача да оценят риска, който мигриращите птици представляват за Евросъюза. ЕК работи върху препоръки към пътуващите до Румъния и Турция и призова държавите членки да се готвят за евентуална пандемия и да започнат да се снабдяват с ваксини срещу птичия грип. Препоръчано е увеличаване на ваксинациите срещу сезонния грип сред рисковите групи от населението.

Германия

От сряда по големите германски летища Мюнхен и Франкфурт на Майн е въведен строг контрол на пътниците, пристигащи от Румъния и Турция. В сряда националният кризисен щаб в Германия прие каталог от мерки за защита, които включват засилване на граничния контрол, както и по-внимателно наблюдение на прелетните ята. Министерството за защита на потребителите призова гражданите да избягват пряк контакт с птици.

Унгария

Унгария, която граничи с Румъния, обяви вчера, че всички камиони с птичи товар, минаващи транзитно през румънска територия, включително и ако идват от България, ще бъдат дезинфектирани. Камиони с птичи товар с румънски произход или такива, чийто товар е бил отварян в Румъния, няма да бъдат допускани в Унгария, съобщава Ройтерс.

Гърция

Болниците в страната са започнали да прилагат плана "Персей" за борба с извънредни ситуации. Санитарните и медицинските власти са мобилизирани и са започнали щателни проверки в птицеферми и резервати. Тревожните новини предизвикаха опашки пред аптеките из цяла Гърция, предаде в. "Логос".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK