Симеон и Станишев се врекоха в коалиционна вярност

Симеон Сакскобургготски беше единодушно преизбран за лидер от конгреса на НДСВ в събота. Той обнови ръководството на партията и ограничи елегантно ролята на Пламен Панайотов. След поправка в устава Панайотов вече не е първи, а обикновен заместник. Политици коментираха като стъпки към свиване на влиянието му издигането на Милен Велчев, Соломон Паси и Владимир Дончев и оставането на Николай Свинаров като заместник-председател. Даниел Вълчев и Веселин Близнаков освободиха ръководните си постове, но както и другите министри ще участват по право в Политическия съвет.

Висшият форум на царистите гласува и изменения в устава, даващи повече правомощия на лидера на НДСВ. На практика той ще посочва и областните, и общинските координатори на партията. Промените предвиждат също Политическият съвет, а не конгрес, да определи кандидатите за президент и вицепрезидент. Симеон Сакскобургготски отново обяви, че очаква предложения за промяна в името на партията, този път даде срок - до края на годината .

Персоналните промени бяха тайна на лидера буквално до последния момент. На краткото заседание на новоизбрания Политически съвет Сакскобургготски първо поканил ръководството: "Седнете", и после изненадващо за всички поискал Владимир Дончев да стане секретар на партията, разказаха участници в срещата.


На пресконференция след събитието лидерът на НДСВ призова да не се търси подтекст в промените и обясни, че е по-демократично зам.-председателите да са равни помежду си. В словото си пред делегатите пък заяви, че е крайно време НДСВ да се освободи от бремето на междуличностните боричкания и на завистта.

Въпреки че в ръководството на НДСВ сега превес имат дясномислещите политици, Симеон обяви, че партията му е категорично за успешен четиригодишен мандат на коалицията с БСП и ДПС. Той обаче отбеляза, че все още предстои да се усъвършенстват коалиционните механизми и "да се предпазим от евтината демагогия да прехвърляме вината помежду си".

Премиерът и лидер на червените Сергей Станишев лично приветства конгреса. "Няма по-голям и по-малък партньор в тази коалиция, ако който и да е от участниците се оттегли, може и неформално, няма да можем да реализираме целите в управлението. Никой не бива да се заблуждава, че оттеглянето ще му донесе полза, губеща ще бъде България", предупреди той. Ахмед Доган не се появи в НДК и изпрати заместника си Юнал Лютфи.

---------

Заместник-председатели на НДСВ

новите - Милен Велчев и Соломон Паси

от предишния състав - Пламен Панайотов, Долорес Арсенова и Николай Свинаров

секретар

Владимир Дончев

Новият Политически съвет

Симеон Сакскобургготски посочи 17 от членовете:

Пламен Панайотов, Лидия Шулева, Анелия Мингова, Милен Велчев, Долорес Арсенова, Христина Христова, Петя Гегова, Огнян Герджиков, Снежана Гроздилова, Владимир Дончев, Иван Ковачев, Асен Ошанов, Соломон Паси, Николай Свинаров, Коста Цонев, Светослав Спасов и Атанас Щерев.

Делегатите вкараха двама:

Станимир Илчев и Борислав Ралчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK