Чужд език и компютър стават задължителни за чиновниците

Кандидатите за работа в държавната администрация трябва да знаят поне един чужд език, заяви министърът на държавната администрация Николай Василев по време на конференция за управлението на човешките ресурси в държавните структури. Владеенето на език ще стане основен критерий на входа на администрацията и хората с такива умения ще имат предимство пред останалите участници в конкурсите.

По думите на министъра приоритетна цел е да се повиши чуждоезиковата култура на служителите. Те ще получават стимули от държавата, за да учат повече. Василев обаче не поясни дали това ще е под формата на пари или други поощрения. В момента в държавната администрация работят около 85 хил. души, но по-малко от 2% от тях знаят чужд език. Близо 1000 души посещават курсове по английски, а общо 400 - по немски и френски. Това, че учат, не означава, че владеят добре езика, каза министърът. Той посочи като проблем факта, че има цели общини, в които никой не говори друг език.

Друг проблем е остарялата компютърна техника, която бави и работата на администрацията. Освен че трябва да знаят езици, кандидатите за държавна работа трябва да могат да работят и с компютри. Тези умения също ще се проверяват и ще се смятат за предимство при конкурсите.

До няколко седмици ще завърши проектът за въвеждането на единен софтуер в системата на държавната администрация, стана ясно вчера. Проектът е финансиран от Европейския съюз и се изпълнява от белгийската компания "Юнисис" (Unisys) в консорциум с българската "Технологика". Стойността на софтуера е 1.8 млн. евро. Той съдържа и подрежда информацията за служителите на всяко ниво в държавните структури. Основните области, които софтуерът обхваща, са персонал, квалификация, конкурси и кандидати, отсъствия, атестиране, структури, длъжности и други. Системата вече е изпробвана в девет пилотни администрации и предстои да се въведе на всички нива в страната. Чрез нея във всеки момент може да се проследи как работи държавният служител, как се развива, от какви допълнителни квалификации има нужда и т.н. Системата трябва да се въведе до началото на следващата година, предположи Николай Василев. До края на тази година предстои държавната администрация да бъде съкратена с 10 на сто. Министър Василев обеща, че незнанието на чужд език и компютърните умения няма да са основен критерий при уволненията.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK