Кратки новини от публичния сектор

Общото събрание на НЗОК ще обсъди бюджета й

Събранието на представителите ще разгледа проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса в петък, съобщиха от ведомството. Около 1.5 млрд. лв. са заложените разходи за 2006 г. срещу 982 млн. лв. за тази година. Увеличението на средствата се прави с идеята касата да покрива всички разходи на болниците, а не да ги поделя с Министерството на здравеопазването, както е в момента.

Еднократните пелени не били безопасни


Пелените за еднократна употреба са предпоставка за развиване на урологични инфекции и е най-добре да се ползват до навършване на 5-месечна възраст на детето. Това съобщи пред БТА доц. Адриана Анадолийска от Специализираната болница за активно лечение на детски болести. При момченцата употребата на памперс трябвало да се прекрати дори по-рано.

В Русе се увеличават случаите на хепатит А

Увеличават се заразените от вирусен хепатит А в Русе, съобщи местният печат, като цитира информация на инфекциозното отделение на многопрофилната болница. През първия ден от седмицата са били приети четирима пациенти, сред тях имало и 12-годишно момиче. През предишната седмица заразените са шестима, а от началото на месеца в болницата са се лекували 18 пациенти.

Ямбол кандидатства за проект срещу наркотиците

Общинският съвет за наркотични вещества в Ямбол кандидатства за 2 хил. лв. за превенция на разпространението на наркотици. От 22 идейни проекта са селекционирани два, един от които е за издаване на ученически вестник с такава тематика.

Работник загуби пръсти по непредпазливост

При трудова злополука в гоцеделчевската фирма “Пирин пласт” 25-годишен работник загуби четири пръста на едната си ръка. Трудовите инспектори са установили, че инцидентът е станал по непредпазливост. Пострадалият е транспортиран спешно в София за лечение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK