Фармацевтите пак се борят за съсловна организация

Фармацевтите в България да имат собствена съсловна организация ще обсъждат депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване в четвъртък. Законопроектът, който ще разгледат, вече беше приет от 39-ото Народно събрание на първо четене. Преди няколко месеца той беше внесен от сегашния зам. здравен министър и бивш депутат доц. Валери Цеков, в момента негов инициатор е доц. Атанас Щерев от НДСВ.

Фармацевтите са почти единственото съсловие в сферата на здравеопазването без съсловна организация. Такива организации имат лекарите (Български лекарски съюз), стоматолозите (Съюз на стоматолозите в България), а отскоро и медицинските сестри и акушерките (Асоциация на специалистите по здравни грижи). Сдруженията защитават правата на медиците, като представляват интересите им пред различните институции, дават становища при изработването на някои закони и на стандартите за добра медицинска практика. Едно от най-важните права, които имат тези организации, е участието им в създаването на Националния рамков договор (НРД) - правилата, по които Националната здравноосигурителна каса работи с лекарите и зъболекарите. Подобна привилегия обаче не беше предвидена за съсловната организация на фармацевтите и медицинските сестри. Договорът се подписва всяка година и от него зависят и цените, по които касата плаща на медиците.

Не сме убедени, че и този път законопроектът ще мине на първо четене, защото се внесе допълнение, според което и ние ще участваме в преговорите със здравната каса при сключването на рамковия договор, каза Евгени Минков, председател на Съюза на фармацевтите в България (СФБ). Ако съюзът не получи подобни функции обаче, съществуването му доста ще се омаловажи.

Съсловната организация трябва да бъде наследник на СФБ, а членството в нея да е задължително за всички, които искат да практикуват професията, предвижда законопроектът. Предвидено е организацията да се ръководи от конгрес и управителен съвет. Освен това ще има комисии по контрол, етика и по качество. Организацията ще има право да наказва членовете си, ако нарушават етичния кодекс на съсловието или стандартите за добра практика. Най-леката санкция е порицанието, след това ще има глоба от една до пет минимални заплати. Най-тежкото наказание ще е заличаването на фармацевта от регистъра на съсловната организация от 3 месеца до 3 години, което отнема възможността му да практикува.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK