С новите акцизи кутия "Виктори" ще струва 2.75 лв.

С новите ставки на акциза догодина кутия "Виктори" ще струва 2.75 лв., сочат разчетите на "Булгартабак холдинг". Ако правителството не защити българското производство и не промени наредбата за ценообразуването, дъмпингов внос ще залее пазара. Търсенето на български цигари ще се свие и до септември 2006 г. ще останат само фабриките в София и Благоевград, а тези в Пловдив и Стара Загора трябва да се закрият, обяви изпълнителният директор на "Булгартабак" Георги Костов пред парламентарната комисия по земеделие. В сряда депутатите изслушаха доклад за състоянието на холдинга и становище на агроведомството за тютюневия отрасъл и производството на цигари.

През 2004 г. предишният кабинет премахна фиксираните цени на цигарите по настояване на тогавашния кандидат-купувач на "Булгартабак" "Бритиш американ тобако". Свободното им определяне ще постави българските цигарени фабрики в неизгодно положение, защото с новия акциз кутия "Виктори" ще струва 2.75 лв., докато вносът на "Малборо" например може да бъде 30 цента за пакет, обясни Костов. Той допълни, че дори с ациза и митата чуждото производство ще бъде по-евтино от българското. Шефовете на холдинга искат съдействие и срещу опасността от презапасяване с цигари от търговците до края на годината. Ако това стане, до май 2006 г. цигарените фабрики ще трябва да работят по 4-5 дни месечно, защото дистрибуторите ще продават пакети на стари цени и ще купуват малки количество, поясни Костов.

Със 100 млн. лв. ще паднат приходите на холдинга заради новите акцизи, припомни Костов. Шефовете на холдинга ще предложат варианти за преструктуриране на фабриките. Ако до две-три години "Булгартабак" не се преструктурира и тютюнопреработвателните фабрики не се обединят, цигарената индустрия няма да издържи на европейските пазари, обясни Костов. Експертите в бранша не препоръчват холдингът да се приватизира през 2006 г., защото това означава да се продаде на безценица, твърди той. Проблемите в сектора, свързани с новите акцизи, ще се обсъждат и на специална среща в "Булгартабак" в петък. Тя е инициирана от министъра на икономиката Румен Овчаров.


--------

До два месеца трябва да се изработи стратегия за "Булгартабак" и тютюнопроизводството, за да може секторът да се съхрани, обясни шефът на парламентарната земеделска комисия Васил Калинов. До две седмици агроминистерството ще подготви справка за предстоящите субсидии за тютюнопреработването, след като страната стане член на ЕС. Съфинансирането от българска страна се изчислява на 388 млн. лв. годишно, които дори не са заложени в проекторамката до 2008 г., обясни депутатът от НДСВ Бойко Боев. Според него тези средства не могат да се осигурят, защото сега годишно за тютюнопроизводството се отделят около 200 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK