Чикагски съд преследва българин за измами

Съд в щата Охайо наложи миналата седмица запор върху имуществото на българина Марин Янев заради измами, които той е вършил чрез два интернет сайта, подмамващи инвеститори със свръхщедри обещания за бързи доходи. Съдебната заповед беше издадена след жалба от чикагската Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC), която обвини Янев, че грубо е подвеждал клиентите си и е насочвал средства към нерегистрирани сметки.

В периода най-малкото от декември 2003 г. до пролетта на 2005 г. Янев е поддържал два уебсайта - FX Unigma ("Еф Екс Юнигма") и FX World ("Еф Екс Уърлд", който на практика само е препращал търсенето към първия), чрез които е търгувал с договори за валутни фючърси. Според обвинението на CFTC, изпълващо 15 страници, чрез сайтовете Янев е представял невярна информация за управляваните валутни сметки. В съдебната заповед се твърди също, че Янев е представял FX Unigma като международна компания с офиси в Лондон и САЩ, докато в действителност на посочените адреси има обикновени жилищни сгради. Той няма разрешение за бизнеса, с който се е занимавал, нито в САЩ нито във Великобритания. Комисията твърди още, че е заблуждавал клиентите си, като им е гарантирал годишни печалби от 98 до 200 на сто. На сайтовете се препоръчва плащанията да се правят по банков път към сметки на негово име в САЩ и България.

Пред "Дневник" Янев, който живее в София, заяви, че само е създал и поддържал интернет страницата за тези компании. Обвиненията са повдигнати срещу него, защото на негово име е имало доста плащания за услугите, които е извършвал по поддръжката на уебстраниците. Според него на сайта на FX Unigma е била изнесена информация за управление на сметки, които обаче още на са били предлагани. Те трябвало да се предлагат в партньорство с американската компания Gain Capital, която също се занимава с онлайн валутна търговия. Според класацията на Deloitte Technology Fast 500 тя е сред десетте най-бързо развиващи се технологични компании в Северна Америка за тази година. По думите на Янев грешката идва оттам, че посоченият в сайта адрес е изглеждал като адрес на FX Unigma, а всъщност е бил на Gain Capital. Понеже сме посредници, не посочихме името на партньора си, за да не ни заобикалят и да отиват директно при тях, каза Янев.


От справка в "Апис" стана ясно, че на софийския адрес на Янев, посочен в съдебната заповед от Охайо, има регистрирана фондация с името "Юнигма", която съществува от март 2005 г. Янев заяви, че фондацията се занимава с развитие на интернет технологиите и че не вижда защо трябва да се търси връзка между нея и едноименната фирма. Съвпадението на имената на двете дружества той обясни с това, че е харесал името на FX Unigma.

Искът на чикагската комисия ще се разглежда на 12 декември. Адвокатът на Янев в САЩ не отговори на въпросите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK