Домовете за сираци са пълни с деца с родители

България напредва твърде бавно в изпълнението на ангажиментите си към Европейския съюз за намаляване на броя на децата в домовете за сираци. Това е констарирала британската неправителствена организация "Спасете децата", която е направила мониторингов доклад по проблема за 2005 г.

Според документа броят на децата в институциите през последните четири години е останал сравнително постоянен. От 2003 г. до 2005 г. те са намалели едва с 3%, което е много под целите на плана за деинституционализация, според който броят на малчуганите в специализираните заведения е трябвало да спадне с 10 на сто за този период. Освен това настаняването на деца в институциите продължава да се прилага широко, твърдят експертите.

Според авторите на доклада родителите, които са дали децата си в домове, не се насърчават достатъчно да ги приемат отново в семейството. Около 70 на сто от институциите даже не планират работа с родителите, твърдят британските специалисти. По данни на Министерството на труда, цитирани в доклада, 62 на сто от децата, които са били настанявани временно в домове, идват от биологичните си семейства. Друг проблем е, че по-голямата част от тях остават там повече от три години, а изследване на Бирмингамския университет сочи, че е препоръчително тази спешна мярка за закрила да не надвишава три месеца.


Според доклада в България тепърва трябва да се развият алтернативи на домовете като приемните семейства и осиновяването. Трябва да се отделят повече средства и да се привлекат още социални работници, които да осигурят настаняване на деца в приемни семейства. По информация на Министерството на труда за последните две години само 66 двойки са станали приемни родители.

Британската организация отчита като положителна тенденция намаляването на броя на осиновените деца в чужбина и нарастването на групата, която е намерила нови родители в страната. В момента за всяко дете в регистъра за осиновяване чакат 1.25 кандидат-родители. Системата за осиновяване позволява финансови злоупотреби, а процедурите са тромави и осиновяванията в страната не се поощряват достатъчно активно, пише в доклада.

Друг основен проблем е липсата на достъп до образование на много непълнолетни в страната. Сред най-ощетените в това отношение са малчуганите с увреждания и тези от малцинствените групи. Две са причините за тази трайна тенденция - сегрегацията на децата в училищата и настаняването им в институции или специални учебни заведения, в които ако получават някакво образование, то е с твърде ниско качество, твърди докладът. По данни на Държавната агенция за закрила на детето поне 43% от децата в домовете за сираци са от ромски произход. Едва 8-9 на сто от малките роми са завършили средно образование.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK