Над 1000 незаконни билборда "красят" София

Над 1000 са билбордовете в София, които са монтирани без разрешение, по неофициални данни на отдел "Реклама" към Столичната община. Договор с кметството имат други около 1000 съоръжения с реклама, които са върху общинска собственост. Най-малко още толкова са тези върху частна собственост и повечето нямат разрешителни, твърди шефът на отдела Евгени Радев. Никой не знае точният брой на тези съоръжения, уточни той.

Проблемът с пиратските билбордове изниква отново, след като Пътна полиция сезира общината, че огромните шарени платна закриват светофари, пътни знаци и разсейват шофьорите. Според КАТ това е предпоставка за катастрофи и неспазване на правилата за движение не по вина на шофьорите. След този сигнал и.д. кметът на София Велизар Стоилов поиска от рекламния отдел всички договори за поставяне на билбордове. Той обеща масови проверки и отстраняване на незаконните пана. Засега обаче няма демонтирани съоръжения, тъй като се оказа, че няма как да стане.

Според Радев 1/4 от незаконно поставените билбордове върху частна собственост имат поне одобрението на Общинския експертен съвет по устройство на територията, който разглежда само идейните проекти. Това одобрение обаче не представлява разрешение за поставяне, което се издава от главния архитект. Предполага се, че едва 5% от билбордовете върху частна собственост са преминали пълната процедура и са монтирани легално.


Новата Наредба за преместваемите обекти в София, която беше гласувана само преди три месеца от Столичния общински съвет, създава големи проблеми при контрола, твърдят от рекламния отдел. В документа е предвидено, че "общ надзор" по спазването на разпоредбите упражняват "кметът на Столичната община и кметовете на райони или упълномощени от тях лица". Не е ясно все още кои са тези упълномощени лица, коментира Радев.

Той смята, че наредбата създава и много други проблеми и дори прави невъзможно сключването на нови договори с рекламиращите върху общинска собственост и от това кметството губи. Фактът, че демонтирането на незаконни билбордове става за сметка на собственика, също затруднявал работата на общинарите, защото откриването на собственика на съоръжението било почти невъзможно.

Гласуваната наредба е неясна и пълна с противоречия, казва и общинският съветник от групата на ССД Радомир Чолаков. "Един текст предвижда, че се забранява поставянето на реклами по фасадите на сградите, а по-надолу е записано, че се разрешава реклама върху балконите", даде пример той. Чолаков призна, че той лично и неговата група са гласували за наредбата, защото е имало голям натиск и атаки, че който не я подкрепи, е срещу реда в София. Докладната за приемането на този нормативен акт била с анонимен вносител. Това е и причината никой в общината да не поема отговорност за нормативния акт, който позволи София да остане осеяна хаотично с незаконни реклами.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK