Гърци подсилиха български протести срещу златна мина

Близо 400 граждани от гръцките префектури Родопи и Еврос, кметове и държавни служители от другата страна на границата, представители на неправителствени и екоорганизации изминаха във вторник стотици километри до Крумовград, за да демонстрират за втори път срещу изграждането на златната мина "Ада тепе", съобщи агенция "Фокус". Протестите продължават няколко дни и са срещу проекта на канадската компания "Дънди прешъс металс" за добив на злато в Родопите.

Кампанията срещу чуждите инвеститори се води от местния инициативен комитет "Живот за Крумовград" в коалиция с неправителствените организации "За Земята", информационен и учебен център по екология, "Екоклуб 2000", "Зелени Балкани", както и инициативен комитет "Попинци", експерти и политически сили. Според граждани и еколози изграждането на златната мина е сериозна заплаха за околната среда и за населението както в България, така и в съседните Гърция и Турция. При евентуална авария или по-малък производствен инцидент силно разтворимите и токсични цианиди, които се използват за добива на ценните метали, ще проникнат в подпочвените води и ще отровят реките Крумовица, Арда и Марица чак до Бяло море, твърдят протестиращите българи и гърци.

Върху плакатите на дошлите в Крумовград гърци беше написано "Околната среда не признава граници", съобщи агенция "Фокус". На митинга местните хора за пореден път изразиха категоричното си нежелание мината да бъде разработена. Тази позиция те заеха и по време на обществените обсъждания на доклада за въздействието върху околната среда. Последната дума за изграждането на златната мина има Министерството на околната среда. "Дънди прешъс металс" е собственик и на рудника край софийското с. Челопеч, където се добиват цветни метали. Компанията получи сертификат за инвеститор първи клас, а досега в Челопеч не е имало протести.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK