Ултрамодерна клиника заработи във ВМА

Всякакви екзотични и опасни болести като чума и холера ще се лекуват в чисто новата Инфекциозна клиника във Военномедицинска академия (ВМА), съобщи директорът на болницата ген. Стоян Тонев вчера. Според него в момента тя е най-доброто лечебно заведение от този вид в света. Клиниката е създадена по модел на инфекциозната болница в Сан Диего, САЩ, но тъй като е по-нова и модерна, става стандарт, с който да се мерят останалите страни, поясни Тонев.

В нея ще се приемат не само военни, но и цивилни пациенти. Тя ще обслужва нуждите на страната, както в извънредни случаи на биотероризъм или епидемия, така и във всекидневието. По всяко време в България има между 3 и 10 случая на екзотични заразни болести, най-често те са при чужденци или българи, които се връщат от Африка и други рискови райони, каза Тонев.

Лечението за хората с редовни здравни осигуровки ще е безплатно, тъй като всички инфекциозни болести са вкарани в клинични пътеки и се финансират от здравната каса. Клиниката разполага със 70 легла, но в случай на нужда може да поеме още 30 пациенти. Защитата срещу разпространение на болестите извън клиниката е много строга. За да не се смеси въздухът на болните с този навън, налягането в коридорите на отделенията е по-високо. Освен това прозорците не се отварят. Притокът на чист въздух, както и температурата в стаите се регулират от специален пулт. В клиниката има и два апартамента за ВИП болни.


През следващата година предвиждаме да изградим детско отделение и отделение за лечение на СПИН, каза Тонев. По този начин ВМА ще кандидатства и за усвояване на 2.5 млн. лв., които Световната здравна организация дава всяка година за борба с опасната болест. Подобно отделение ВМА ще построи и в Сливен.

В изграждането на клиниката досега са инвестирани 24 млн. лв. От тези средства 10 млн. лв. са на Министерството на отбраната, а останалите са от собствени приходи на болницата. През последните 2-3 години годишните приходи на ВМА са между 25 и 44 млн. лв. Тези постъпления основно идват от здравната каса, частни здравни фондове и от кешови плащания на пациенти, които сами избират тази форма, поясни Тонев. Бюджетът на болницата от военното министерство отива за покриване на 1/3 от разходите й.

-------------

Във ВМА се съхраняват и 45 хил. ваксини против вариола, съобщи още ген. Стоян Тонев. Те са купени преди 8 месеца. С тях ще се обезпечават нуждите на военните, но и на цивилните, ако се наложи. Освен тях армията разполага и с ваксини против кримска и жълта треска. Според конкретните военни мисии в чужбина се купуват и малко количества срещу други болести. Наскоро е направена поръчка за 5 хил. дози за ваксини срещу менингит, който се среща в Ирак, каза доц. Камен Плочев, директор на Клиниката по инфекциозни заболявания във ВМА.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK