Акциите на МВР - приказка без край

"Извънредните мерки" на МВР след убийството на банкера Емил Кюлев не са нещо ново. През последните години подобни акции бяха извършвани неведнъж. Ретроспекцията показва ясна тенденция - след всяко убийство МВР и прокуратурата започват масови арести. Няколко хиляди криминално проявени са "обичайните заподозрени". Резултат няма.

Началото беше през януари 2002 г., броени месеци след като за главен секретар на МВР беше назначен Бойко Борисов. Той обяви списък от 2700 души, чийто "лов" не закъсня. В края на януари 2002 г. Върховната касационна прокуратура (ВКП) и МВР започнаха залавяне на всички с две и повече висящи дела. Броят им надхвърли 220 души, а Борисов заяви: "Започнахме ги! Сред арестуваните има известни имена, но ще ги научите по-късно." През февруари 2002 г. МВР обяви втора акция "Белезници" този път срещу магистралните бандити.

Демонстрациите на силово поведение


През август 2002 г. МВР тръгна да ограничава присъствието на яките момчета в черно. Борисов заповяда да се проверяват всички с по-голяма охрана. Решението беше предизвикано от зачестилите улични "съприкосновения" на хора от властта с такива групи охранители. При едно от тях се наложи гардове от НСО да осигуряват нормалното придвижване на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. "Полицаите ще записват данните им, ще им бъдат проверявани разрешителните за оръжие", обясни главният секретар.

Той поиска частните охранители да предоставят плановете си за всяко мероприятие, в което са ангажирани повече от четирима души. "Това се прави за първи път и мисля, че ще бъде ефективно", заяви Камен Пенков, основател на охранителна компания "Скорпио", който днес е зам. вътрешен министър.

Стрелбите от август 2002 г.

Последваха покушенията срещу застрахователя от "Левски Спартак" Алексей Петров, бившия борец Димитър Джамов и наркодилъра Илиян Версанов. Тогава Борисов каза, че целта на престрелките е да се дестабилизира правителството и да се попречи на приемането на България в ЕС и НАТО. След убийството на банкера Кюлев миналата седмица същия мотив използва и вътрешният министър Румен Петков.

След като главният секретар на МВР обеща да арестува "поне един заподозрян", започна мащабна операция за задържане на наркоконтингента. Пласьорите с висящи дела трябваше да бъдат задържани за 72 часа, а след изтичането им да се иска постоянен арест. Акцията беше съгласувана с главния прокурор Никола Филчев, но предварителното й огласяване доведе до това, че заподозрените посрещаха с демонстративно изпразнени джобове служителите на реда. Арестите достигнаха до 165 души, от които 58 в столицата. Според МВР 1058 души от активния криминален контингент са били доведени в РПУ-тата за справка.

Тогава вицепрезидентът Ангел Марин обясни, че е по-обезпокоен от отвличането на девойка от центъра на София и от обирите на възрастни хора, отколкото от битките между престъпните групировки. "Не можем да очакваме от престъпници да изпълняват вълшебните пируети на Нешка Робева. Те разрешават своите спорове с оръжие", каза Марин. Серията от престрелки стана повод президентът Георги Първанов да свика първо заседание на Съвета за координация на борбата с престъпността.

"Държавата трябва да се нагърби с цялата си мощ срещу организираната престъпност за защита на собствеността, здравето и живота на хората. Трябва да свием икономическата територия на организираната престъпност и особено на наркобизнеса", заяви той.

През февруари 2003 г. МВР разработи план цялата столична полиция да се организира срещу уличните грабежи, търговията с наркотици, кражбите на коли и взривовете. "Това са най-наболелите проблеми, полицията е длъжна не само бързо да разкрива престъпленията, но преди всичко да ги предотвратява", подчерта ген. Борисов.

След убийството на Илия Павлов

Задава се нова гангстерска война. Това е изводът, който направиха от МВР след убийството на президента на "MG корпорация" през март 2003 г. "В страната има 6-7 антагонистично настроени групи хора, които вървят въоръжени и ще се стрелят рано или късно, заяви Борисов. Ние сме ги профилактирали. Веднага щом спрат някъде, изпращаме полицаи да ги прогонват. Но идват адвокатите им и ни обвиняват в беззаконие." Той каза още, че МВР проверява криминалния контингент и резултатите досега сочели, че всички престъпници вече са въоръжени и особено опасни: "В момента издирваме над 8 хил. души."

МВР започна проверка на лицензите на охранителите заради неадекватните според Петканов и Борисов действия на бодигардовете по време на убийството. Петканов обяви, че Филчев взема на специален отчет делата за тежки престъпления и тези, които са резултат от организираната престъпност. Ръководствата на МВР и ВКП обсъдиха създаването на дежурни екипи от прокурор, следовател, полицай и съдебен лекар, които да реагират бързо при убийства.

В края май 2003 г. вътрешният министър информира президента: "Мерките вече са детайлизирани, изготвени са конкретни планове, възложени са задачи на службите, определени са срокове. Няма нищо тревожно в страната." През септември 2003 г. идва ред на нова акция - на прицел са криминални кръгове, които се занимават с фалшифициране на пари и трафик на наркотици.

За ресторантите и "бизнесмените"

Дойдат ли известни бизнесмени с група от 20-30 души, лично аз бих ви посъветвал да напуснете ресторанта, предупреди Бойко Борисов през октомври 2003 г., след като с "Калашников" беше убит собственикът на ресторант "Пчела" Николай Иванов (вместо Николай Цветин от ВИС-2), а други двама души бяха ранени. По-късно в колата си беше застрелян и брокерът Николай Тодоров. Бруталните престрелки тогава доведоха до спешно съвещание на главния прокурор и МВР. В цялата страна започна операция "Булдог". В СДВР бяха доведени 114 души, 61 от тях останаха за 24 часа. За три денонощия 8308 души от криминалния контингент минаха през РПУ в цялата страна. За 24 часа бяха задържани 607 души, а 142-ма обявени за издирване.

Ноември 2003 г. - проверки на групировките

"Ресурсът, с който разполагаме, не ни дава възможност да обхванем наведнъж всички групировки в страната", посочи министър Петканов, когато правителството го задължи да изготви стратегия срещу организираната престъпност, която да бъде одобрена и от Народното събрание. Това стана след заседание на Съвета по сигурността към МС. На него беше констатирано, че в общата картина на престъпността през последните години няма съществени промени. Съветът препоръча да бъдат взети незабавни мерки от МВР и Министерството на финансите, подпомогнати от правозащитните органи, за ограничаване на икономическата база на организираната престъпност.

Убийството на Самоковеца

След разстрела на Константин Димитров-Самоковеца през декември 2003 г. прокуратурата даде три дни на Бойко Борисов да арестува "десетките престъпници, които са на свобода". Седмица преди това във Вашингтон Борисов заяви, че прокуратурата е сред основните виновници за бездействието срещу престъпността. Ръководството на ВКП нарече изявлението му "несериозно, непрофесионално и опит да се прехвърли отговорността на друг". "След арестите ген. Борисов трябва да представи материалите в прокуратурата, а тя незабавно ще внесе в съда искане за постоянно задържане на обвинените лица", пише в съобщението на ВКП. В него е отбелязано, че прокуратурата ще информира обществеността за всеки от тези случаи и очаква от медиите да контролират движението на делата.

"Полемиката между МВР и прокуратурата е несериозна", реагира президентът. "Ясно е, че борбата с престъпността трябва да се води не кампанийно, а непрекъснато." Той посочи, че е възможно акцията на МВР да даде позитивни резултати, но не трябва да се смята, че тя изчерпва борбата с престъпността. "В България има политическа воля за справяне с проблема", каза още президентът.

Денонощно притискане на бандитите

През март 2004 г. 747 криминално проявени са задържани - 55 са с влязла в сила присъда, 139 са обявени за общодържавно издирване, 74 са с висящи дела. На 8 април 2004 г. МВР обявява, че от този ден представителите на криминалния свят ще бъдат подложени на постоянен тормоз навсякъде, където идат, чрез разпити, привиквания, призовки и искане на обяснения. "Главният прокурор лично ни разпореди да бъдат притеснявани денонощно босовете от подземния свят. И така ще бъде. Непрекъснато", заявява Бойко Борисов.

Не минаха и няколко месеца и последваха "нови" спешни мерки, продиктувани от убийството на Асен Младенов-Шаки, при което загина и полицаят Кирил Живков, през септември 2004 г. Главният прокурор нареди спешни мерки срещу организираната престъпност, които МВР трябва да изпълни за един ден. Опозицията обвини правителството, че не може де се справи с проблема, а самият премиер призна, че липсва координация между различните звена на институциите. Според Сергей Станишев в страната е избухнала "най-голямата и невиждана гангстерска война".

След убийството на Георги Илиев

Обявено беше, че МВР започва проверки на организираните престъпни групи - ще се проверява имотното състояние на престъпни лица и тяхното обкръжение, начинът на придобиване, дейността на фирмите им, наличието на данъчни задължения и неправомерно усвоени данъчни кредити по ДДС, внос и износ на стоки, охранителна, застрахователна, заложна и лихварска дейност.

И така до днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK