Варненци масово се оплакват от личните си лекари

Расте броят на варненците, които са недоволни от услугите на личните си лекари, съобщи Силвия Пенева от пресслужбата на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). От началото на годината до края на септември в РЗОК са подадени 80 писмени жалби от пациенти. Статистиката сочи, че 39 жалби са подадени срещу лични лекари от индивидуални или групови практики.

Срещу различни диагностично-консултативни центрове във Варна (ДКЦ) са подадени 6 жалби, 8 са били оплакванията от стоматолози, а 13 от сигналите, подадени в РЗОК се отнасят до нарушения в болничната помощ. По сигналите са направени общо 33 медицински и 35 финансови проверки. Резултатите показват, че 28 на сто от подадените сигнали - 21 на сто от медицинските и 54 процента от финансовите, са основателни.

В 24 от жалбите пациентите са сигнализирали за извършена недостатъчна по обем и качество медицинска помощ, като вина за това те виждат в семейните си лекари, специалистите, ДКЦ-та или заведения за болнична помощ, уточни Пенева. В 16 от случаите пациентите се жалват, че са принуждавани да доплащат частично или напълно услуга, която се покрива изцяло от Националната здравноосигурителна каса. Девет жалби засягат трудности при издаването на направления от личните лекари за посещение при специалист. Част от оплакванията са свързани и с нарушено право на свободен избор на семеен лекар или неразясняване на правата на пациентите от общопрактикуващите медици. В три случая жалби са подадени за това, че в стоматологични кабинети са отчетени дейности, които не са били извършени.

Общо 6884 обаждания на горещия телефон на РЗОК са отчетени за деветмесечието. Най-често варненци се интересуват кога трябва да се плаща потребителска такса в лекарските кабинети и лабораториите за медико-диагностична дейност.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK