Черно море е станало по-чисто

Качеството на водите в Черно море се е подобрило чувствително, обяви директорът на Басейновата дирекция във Варна Венцислав Николов. Учените се позовават на намалелия цъфтеж на водораслите, както и на трайното спадане на съдържанието на азотни и фосфорни съединения във водата.

Въпреки това от Басейнова дирекция отново алармират, че проблемите с пречиствателните станции в големите курортни комплекси трябва да бъдат решени час по-скоро. “Темповете на застрояване на крайбрежието надхвърлят вече неколкократно потенциала на пречиствателните съоръжения" обясни Николов. Според него най-неотложно в момента е строителството на нова система за пречистване на отпадните води в комплексите Слънчев бряг, Златни пясъци, Русалка и Албена. В разгара на сезона това лято туристите масово се оплакваха, че морето е много мръсно, тъй като отпадъците се вливат директно в него.

В момента само пречиствателната станция в Златни пясъци поема два пъти повече отпадни води от предвидените при проектирането й преди 20 години. В началото на годината Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви конкурс за идеен проект за изграждането на нови съоръжения в курорта, но и до този момент по него няма развитие. Според директора на “ВиК - Златни” Веселин Русев основният проблем пред изграждането на новата станция е липсата на свободен терен, както и собствеността й. ВиК и канализационната система са частна собственост, докато пречиствателната станция е на ВиК - Варна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK