Сформира се етична комисия на медиите

Общото събрание на журналистическата колегия в печатните медии във вторник избра шестима членове на Комисията за етика в печата. Тя ще се състои от 12 души, разпределени в три квоти по четирима - на журналистите, на издателите и независима квота от представители на обществеността.

От квотата на журналистите бяха избрани: Димитрана Александрова от в. „Капитал”, Алексения Димитрова от в. „24 часа”, Светлана Джамджиева от в. "Труд” и Светослав Терзиев от в. ”Сега”. Мандатът им е две години. Резерви ще са Росен Саръмов от в. „Марица” и Иван Матанов от в. „Стандарт”. Те ще участват в случай на предсрочно прекратяване на нечий мандат.

От независимата квота бяха избрани проф. Милко Петров, преподавател във Факултета по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и Петя Миронова от Съюза на българските журналисти. Ще бъдат поканени адвокатите Александър Кашъмов, Ина Лулчева и съдия Нели Куцкова. Техните кандидатури ще бъдат гласувани от Съюза на издателите.

Комисията за етика в печата ще следи за спазването на Етичния кодекс, приет на 25 ноември 2004 г. от над 200 медии. Тя ще разглежда жалби на граждани, ще анализира казусите и ще отправя препоръки. Печатните медии, подписали Етичния кодекс, ще бъдат задължени да публикуват решенията на комисията, засягащи техни публикации.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK