Съдия, прокурор и следователи "изгоряха" покрай адвокат

Висшият съдебен съвет (ВСС) в сряда се зае със съдия, прокурор и двама следователи от Варна, срещу които имало данни за нерегламентирани контакти с адвокат от града. Това стана повод за скандал в съвета.

Магистратите получиха справка от Върховната касационна прокуратура, според която адвокатът многократно е говорил по телефона и се е срещал с районен съдия, прокурор, двама следователи и двама дознатели. Цялата информация е събрана с подслушване на телефона на адвоката. Според членове на ВСС обаче в разговорите няма никакви конкретни доказателства за корупция и затова срещу четиримата магистрати ще започне само дисциплинарно производство. Така те може да бъдат уволнени, но имунитетът им няма да бъде свален. Срещу адвоката вече има следствено дело, а дознателите се проверяват.

Зам.-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков възрази остро срещу разгласяването на справката. В нея има класифицирана информация и това може да минира едно бъдещо дело, освен това от нея личи само, че тези хора са си уреждали срещи с адвокат, и аз самият съм си уреждал много срещи с адвокати, заяви Ненков, който е и шеф на комисията за борба с корупцията в съвета. Това предизвика реакцията на главния прокурор Никола Филчев, който обвини Ненков в двуличие, защото хем говорел срещу корупцията, хем възразявал, когато се реагира. В отговор съдията напусна заседанието на ВСС с думите: "Вие сте над закона!"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK