В 6 общини и 2 кметства отново избират кмет

Около 1 300 000 души избират на балотаж днес кметове в шест общини и две кметства в страната. При равен брой гласове президентът по предложение на Централната избирателна комисия за местни избори насрочва нов избор за кмет. 

На балотаж в частичните кметски избори на 5 ноември отиват кандидатите за кметове в 6 общини (София, Русе, Разград, Пещера,Мизия, Девня) и 2 кметства (Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе, и Перник-Изток, община Перник).

На втория тур в София ще се състезават независимият кандидат-кмет Бойко Борисов с 38,11 на сто на първия тур и Татяна Дончева, издигната от коалиция Българска социалистическа партия, партия Политическо движение "Социалдемократи", Зелена партия в България и партия "Български социалдемократи" , която на първия тур получи 23,19 на сто от гласовете.


В Русе надпреварата ще е между Божидар Йотов, издигнат от Българска социалистическа партия, получил на първия тур 31,68 процента, и  Велизар Ранев, независим, подкрепен от Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, движение "Гергьовден" и БЗНС - Народен съюз - с 16,81 на сто от гласовете на първи тур.

В Разград на втори тур се състезават Денчо Бояджиев, независим, подкрепен от Българска социалистическа партия, партия Национално движение за права и свободи, партия Национално движение Симеон Втори, партия Политическо движение "Социалдемократи", партия "Българска социалдемокрация", БЗНС "Александър Стамболийски", Зелената партия в България и партия "Атака" , получил 45,26 процента на първи тур и независимият кандидат-кмет Ангел Такев,  който получи подкрепата на 26,49 на сто от гласувалите.

В Пещера балотажът ще е между Павел Тилев, издигнат от Българска социалистическа партия, получил на първи тур 48,12 процента и Васил Филев, независим, подкрепен от партия Национално движение Симеон Втори, Съюз на демократичните сили, партия Демократи за силна България, БЗНС - Народен съюз, Демократическата партия, движение "Гергьовден", партия "Новото време" и още няколко по-малки формации, подкрепен на първи тур от 45,28 на сто от гласувалите.

В Мизия надпреварата ще е между д-р Виолин Крушовенски, издигнат от партия Национално движение Симеон Втори, получил подкрепата на първи тур на 46,17 на сто от избирателите и независимият кандидат-кмет Румен Шопов, който на първи тур събира 18,5 процента.

В Девня ще се състезават Васил Иванов, издигнат от партия Национално движение Симеон Втори, който има на първи тур  39,58 процента и Ели Иванова, издигната от Българска социалистическа партия, която на първи тур събира 25,34 процента.

В Перник-Изток, община Перник, област Перник, на балотаж отиват Снежана Викторова, независима, подкрепена от Българска социалистическа партия, партия Национално движение Симеон Втори, партия Движение за права и свободи, Демократичен съюз на жените, Движение за социален хуманизъм, БЗНС "Александър Стамболийски", Комунистическа партия на България и Българска социалистическа младеж, събрала на първи тур 41,70 процента и Симеон Желев, издигнат от Съюз на демократичните сили, Съюз на свободните демократи, БЗНС, БЗНС - Народен съюз, ВМРО, движение "Гергьовден", Демократическа партия, Движение за национално възраждане "Оборище", партия "Новото време", който на първи тур получава подкрепата на 26,04 на сто от гласовете.

В с.Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе, на втори тур ще се състезават Билян Христов от Национално движение Симеон Втори, който на първи тур има 26,28 процента, и Димитър Димитров от Българска социалистическа партия с подкрепа от 30,82 на сто на първия тур на частичните местни избори миналата събота.

Когато на балотаж кандидатите за кметове получат равен брой гласове, президентът по предложение на Централната избирателна комисия за местни избори насрочва нов избор за кмет.

На частичните местни избори на 29 октомври 2005 г. кметове бяха избрани в две общини (Панагюрище и Севлиево) и едно кметство (Иречеково, община Стралджа, област Ямбол). 

За кмет на Панагюрище е избран Георги Гергинеков от Коалиция за България с 57,23 процента, вторият кандидат Пенка Пенева получава 37,93 на сто от гласовете. 

За кмет на Севлиево е избран Йордан Стойков, издигнат от Коалиция "Демократична левица" - Българска социалистическа партия, Движение за социален хуманизъм, партия Политическо движение "Социалдемократи", Национално патриотично обединение и партия "Българска социалдемокрация", който получава 52,53 на сто срещу Момчил Минчев, издигнат от партия Национално движение Симеон Втори, който получава 47,42 процента.

За кмет на с. Иречеково е избран Николай Генов, издигнат от Българска социалистическа партия, с 42,03 процента, срещу независимия Филип Филчев, получил 31,47 на сто от гласовете.   

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах