В здравеопазването играта загрубя

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски изпълни частично заканата си да уволни ръководствата на деветте най-големи болници в страната заради натрупани дългове и в сряда издаде заповед за първите три. С нея от длъжност са освободени проф. Александър Чирков, директор на "Св. Екатерина", доц. Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница, и д-р Стефан Димов директор на "Св. Георги" в Пловдив. Съдбата на шефовете на останалите шест държавни лечебни заведения, между които и "Пирогов", засега е неясна.

Над 200 млн. лв. се очаква да достигнат дълговете на болниците в края на тази година, а финансовото министерство не иска да ги покрие. Основната причина за натрупването им е сбърканият модел на финансиране - малкото средства и многото болници, твърдят лекарите. Дълговете на болниците са направени за лечението на пациентите и според мен не могат да са повод за уволнения, а каква е конкретната причина на министъра - не знам, коментира уволнението на колегите си д-р Спас Спасков, директор на "Пирогов", която е на второ място по дългове след "Св. Екатерина". Ако ние персонално пречим на системата, да ни махне, но с това едва ли ще разреши проблемите, добави Спасков.

Здравното ведомство не посочи конкретните мотиви за уволненията във вчерашното си съобщение. Досега министерството не успя да даде ясен отговор и какви точно са злоупотребите в болниците, за които беше разпоредена проверка. От ведомството не са обявили и механизми, с които да се реформира системата и да се прекрати трупането на по-нататъшни дългове. Министърът единствено заяви, че прокуратурата и икономическата полиция трябва да се заинтересуват как е станало натрупването на дълговете и за начина, по който се купуват лекарства от болниците.


Шефовете на държавните болници отхвърлиха обвиненията на министъра за недобросъвестно харчене на отпуснатите им пари и контрираха с липса на на такива нарушения в проверките на Агенцията за държавен и финансов контрол. Появиха се коментари за "политическа метла" и лична саморазправа от страна на министъра. Директорът на “Св. Екатерина” проф. Александър Чирков обвини министъра в лични мотиви и нереализирани амбиции и дори му поиска оставката. В сряда сутринта, преди да бъдат разписани уволненията, Чирков предупреди, че ще потърси за арбитри премиера и президента. Следобед той беше приет от Георги Първанов, за да го информира за състоянието и работата на болницата. Президентът ще се запознае с извършените в здравната система проверки и има готовност да инициира широк форум за хода на здравната реформа, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.Преди да се реши на уволненията, Гайдарски поиска политическа подкрепа от кабинета и парламентарната здравна комисия, които според съобщението на министерството са му дали карт бланш да прави каквото реши. Конкретното становище на депутатите обаче се забави, тъй като те поискаха отново да изслушат двете страни. До късно снощи продължи заседанието на комисията, на която Гайдарски не се появи. По непотвърдена информация членовете й били недоволни от едноличните действия на министъра, а представители на опозицията обмисляли дали да не поискат неговата оставка.

Ръководствата на болниците научиха от медиите за отстраняването им. При нас подобна заповед не е дошла, каза Андрей Марков, икономически директор на "Св. Екатерина" и член на борда й. "Не знам защо ме уволниха", каза доц. Владимир Пилософ в интервю за "Дневник". По думите му основната причина за натрупване на дълговете се дължи на това, че финансирането от здравната каса и министерството не покрива реалните разходи за лечение на пациентите. Същото каза и уволненият шеф на пловдивската болница д-р Димов, според когото само реално заплащане на услугите може да стабилизира финансово големите болнични заведения.

--------------

Приоритет в България трябва да бъде провеждането на реформа в здравеопазването, която да доведе до по-добър резултат в харченето на средствата. Едва тогава може да се обмисли увеличаването им, каза Джеймс Роуф, представител на Международния валутен фонд за България, пред "Дневник". "Ясно е, че сегашната здравна система води до финансовите проблеми в болниците, което заплашва и фискалната дисциплина. Основният проблем е огромният им брой. Те трябва да бъдат обединени и закрити, което досега поредица правителства не направиха", посочи Роуф. По думите му както в много страни болниците са много чувствителна политическа институция, която остава извън логиката на търсенето и предлагането. Не е ясно обаче дали това е в полза на пациентите и гласоподавателите или на лекарите и политиците. България има избор между голям брой недофинансирани болници или малка мрежа от качествени и добре финансирани заведения. Сигурен съм, че повечето българи ще предпочетат да пътуват, ако това означава добра грижа, когато пристигнат, смята Роуф. Според него въвеждането на т.нар. споделени разходи и частни здравноосигурителни фондове би подобрило здравното обезпечаване, при положение че хората без възможност да плащат са защитени. Важно е да се отбележи, че сегашната система вече включва подобни елементи - например доплащането за лекарства или парите на лекарите "под масата", чието преминаване на светло би подобрило нещата, се казва в становището на МВФ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK