Парламентът забрани различните цени за българи и чужденци в туризма

Лицата, предоставящи туристически услуги, са длъжни да обявяват цените в еднакъв размер за всички туристи, независимо от пола, народността и етническата им принадлежност, реши парламентът, като прие на второ четене промените в Закона за туризма. Депутатите записаха, че тези изисквания се прилагат и в случаите, когато цените на туристическите услуги се обявяват в Интернет, в рекламни и търговски брошури и издания, както и в радио- и телевизионни предавания.

С промените туристическите хижи и заведенията за хранене, прилежащи към тях, се извеждат в самостоятелни туристически обекти със собствена категорийна символика, изобразявана със съответен брой знаци на еделвайс. Това беше поискано от туристическия съюз, тъй като при сегашното означение със звезди, гостите се бъркат, че условията са като в хотелите и ресторантите от съответната категория.

С измененията в Закона за туризма се създава Държавна агенция по туризъм към Министерския съвет, която ще провежда държавната политика в тази област. Председателят на агенцията ще бъде определян с решение на Министерския съвет, а дейността, структурата, организацията на работата и съставът на агенцията ще бъдат определяни с устройствен правилник, приет от правителството по предложение на председателя на агенцията, записаха депутатите.


Председателят на Държавната агенция по туризма да организира и координира контрола върху качеството на туристическия продукт, да регистрира туроператорска или туристическа агентска дейност и категоризация на туристически обекти, както и да ръководи Националния съвет по туризма, реши парламентът.

Комисията по търговия и защита на потребителите ще извършва последващия контрол по Закона за туризма, а предварителният и последващият контрол се възлага на кметовете на общини за категоризираните от тях обекти, прие парламентът.

Туроператор или туристически агент, който извършва туроператорска дейност или туристическа агентска дейност без квалифициран персонал и подходящо помещение за дейността си, да се наказва с имуществена санкция от 200 до 500 лева, а за повторно и всяко следващо нарушение санкцията да бъде от 500 до 1000 лева, решиха депутатите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK