Охранителните фирми въстанаха срещу конкуренцията на полицията

Сдруженията на охранителните фирми са се обединили срещу текстовете от новия проектозакон за МВР, които дават възможност на полицията да сключва договори за охрана, включително и за СОТ. Компаниите настояват да отпаднат и текстове, които позволяват на полицията срещу заплащане да инспектира охранявани от тях обекти, както и да надзирава звената за самоохрана.

Позицията, около която са се обединили националните асоциации на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност, на фирмите, охраняващи с технически средства, на фирмите за търговска сигурност и охрана, браншовата камара за охранителни детективи и Съюзът на фирмите за охрана и сигурност, е била изпратена на 26 октомври до министъра на вътрешните работи Румен Петков и председателя на комисията по вътрешна сигурност Николай Свинаров. В началото на седмицата сдруженията бяха подкрепени и от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Текстовете в проекта, които визират охранителите, са и в сегашния закон за МВР, като бяха записани в него през 2003 и 2004 г. Това даде възможност за сериозни приходи в министерството, тъй като срещу заплащане полицията пази домове, търговски обекти, спортни срещи и митинги. Според охранителите обаче така се създават предпоставки за нелоялна конкуренция. "Не може субектът, който лицензира една дейност, да я извършва. Не може частният сектор косвено (чрез данъците) да финансира конкурентна организация", пишат частните охранители и добавят, че се създават условия за корупция в полицията.


Проблемът с престъпността, с който полицията трябва да се справи, е толкова сериозен, че би следвало да ангажира целия й потенциал. Немислимо е да се предположи, че полицията би имала свободен капацитет, за да изпълнява и стопански дейности, е позицията на БТПП.

"Не съм съгласен с предложението, никаква практика досега не е доказала, че частните охранители са по-добри от МВР. Търговската дейност на полицията трябва да се ограничи само ако не е свързана със специфичната й дейност, а охраната е нещо, което тя трябва да изпълнява", заяви депутатът от НДСВ Владимир Дончев. Той е член на комисията по вътрешна сигурност, която трябва да обобщи предложенията между първо и второ четене за изменения на проектозакона за МВР.

--------

Депутати от всички парламентарни групи са предложили промени в Закона за МВР, с който да се уреди работата на дознателите. Според новия НПК дознателите поемат 97% от разследванията. От БСП и ОДС предлагат да бъде създаден нов раздел "Дознатели" в проектозакона за МВР. Идеята на БСП е в полицията да има главен дознател. За дознатели ще бъдат назначавани завършили висше юридическо, икономическо или техническо образование или академията на МВР. Междувременно правителството упълномощи министъра на правосъдието Георги Петканов да внесе във Висшия съдебен съвет предложение за преназначаване на част от следователите като прокурори.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK