Кметът Борисов: Не искам да не бъда обичан

8.55 ч. Бойко Борисов влезе в общината за първия си работен ден като кмет на София. Придружаваше го Цветан Цветанов, шеф на предизборния му щаб и бъдещ зам.-кмет. Посрещането осигури шефката на общинския протокол Ценка Попова. Чакаха го все още зам.-кметовете Минко Герджиков и Емил Танев. Те го разведоха из стаите на администрацията. По това време пред залата за заседания вече се бяха скупчили десетки граждани, които очакваха кметът да реши проблемите им.

9.30 ч. Почистеният от вещите на Стефан Софиянски кабинет беше осветен от трима свещеници, повикани от новия кмет.

10.00 ч. Борисов влезе в препълнената зала за заседания на Столичния общински съвет (СОС) и зачака тържествения момент на клетвата. В помещението цареше пълна суматоха. Освен почти всички общински съветници, които отдавна не са се събирали в толкова пълен състав, вътре бяха зам.-кметовете, районните кметове, част от общинската администрация, две дузини журналисти и инициативни граждани. Общинските съветниците се бяха пременили малко повече от обичайното, а във въздуха се носеше по-силна миризма на скъпи парфюми.


Шефът на общинския съвет Владимир Кисьов успя някак да надвика врявата и да предложи отмяна на редовното заседание с 60 точки дневен ред и замяната му с празнична сесия. Тя включва само 4 точки - клетвата на новия кмет и гласуване за почетни граждани и почетен знак на София. Групата на БСП апелира да се върви по предварителния дневен ред, но с мнозинството на гласовете от десните групи, без тези от ДСБ, беше прието да се състои само тържествена сесия. Мотивът е, че трудно ще се работи в тази обстановка. Като компенсация СОС ще заседава извънредно на 21 ноември.

10.15 ч. Борисов започна да чете клетвата с вдигнат нагоре поглед. Той получи от общинската администрация букет и веднага го предаде на единствената дама от насядалите на първия ред общински съветници Нели Манова от ССД. С това цветята не свършиха. Докато вървеше към мястото си на председателския подиум, кметът беше пресрещнат от разпалена гражданка с две жълти хризантеми. След възторжена реч за "трудния път през общинската гора", който очаква Борисов, тя му връчи едното цвете. Другото отиде у Владимир Кисьов след пожелание "да преведе кмета през общинската гора и заедно да берат гъби, които да не са отровни". После напористата дама бутна в ръцете на Борисов питка, която омесила сама, и призова тя да бъде разчупена, защото денят се превърнал във Велики четвъртък. Кметът и шефът на общинския съвет разчупиха питата на две. По-голямото парче остана у Кисьов. "Аз съм Веска Цолова и съм от едно врачанско село, но от много години живея в София в кв. "Левски" и обичам да се разпъват платната на кораба и да се върви напред", представи се жената с хризантемите.

След Цолова до кмета успя да се добере Радосвета Кръстева от кв. "Стрелбище". Тя пък носеше бял пакет с панделка - оказа се символична бала с отпадъци, за да напомня за кризата с боклука. Гражданите от "бойния" кв. "Требич" веднага поканиха Борисов да иде в събота при тях и да види как незаконно се балира смет в техния район.

"Не искам да не бъда обичан, защото не съм от една или друга партия и затова да не искате да работите с мен. Поемам поста с желанието да направя нещо добро за хората и моля да ме приемете с доверие", обърна се Борисов към общинските съветници. Това обръщение обаче чуха малцина, защото внезапно микрофоните отказаха да работят.

11.05 ч. Новият кмет прие в кабинета си зам.-кметове и районни кметове. Те са поканени отново днес сутринта за по-дълъг разговор и подробен отчет какво са свършили и какво предлагат. През кабинета на кмета преди обед минаха и двама депутати от НДСВ - Светослав Спасов и Лъчезар Иванов, които дойдоха да го поздравят и му дариха икона на св. Мина. С тях влезе и шефът на Националната служба за охрана Румен Миланов. Той наминал хем да поздрави Борисов, хем да обсъди с него как ще го пазят.

12.30 ч. Кметът излезе, но се върна отново в 14 ч., за да обяви, че иска приемственост, и не е дошъл, за да реже глави, а ще даде възможност на всеки да покаже как работи.

16 ч. Борисов успя да се срещне с екоминистъра Джевдет Чакъров по проблема с боклука.

--------------------

Оставки и назначения

Първите две оставки, които получи новият кмет, бяха на зам.-кмета и негов доскорошен съперник на изборите Минко Герджиков и на главния архитект Стоян Янев. Оставката на Янев беше приета веднага. За Герджиков кметът коментира: "Благодаря му, че си депозира оставката. Това ми дава възможност да преценя да го оставя или не." Борисов заяви в четвъртък, че ще назначи бившия си сътрудник от МВР Цветан Цветанов за зам.-кмет. Все още не е ясно с какви ресори, но се очаква той да смени зам.-кмета по сигурността и шеф на общинската охранителна фирма "Егида" Емил Танев. Цветанов беше шеф на кабинета на Борисов, докато беше главен секретар на МВР. Той беше подгласник на Борисов в листите на НДСВ в Благоевград на парламентарните избори през лятото. Не успя да влезе в парламента и се предполага, че заради него Бойко Борисов се отказа да бъде депутат, за да може да влезе на негово място. НДСВ обаче вкара човек от друг район. Цветанов излезе от МВР, за да оглави предизборния щаб на бившия си началник. Борисов обяви, че ще поиска от СОС да му отпусне още една бройка за зам.-кмет, с което те ще станат осем. За обещанието си да назначи заместник, който е представител на хората с увреждания, кметът коментира, че очаква те да си направят конференция и да излъчат един представител.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK