БСП се притесни от отлив на членска маса

Проблемът със застаряването на членския състав на БСП е актуален за всички общински организации. Друг проблем е отливът на членска маса, констатира в петък Висшият съвет на партията. На заседанието бяха обсъдени документите за предстоящия в началото на декември конгрес. Левите отчитат, че към 31 декември 2001 г., в навечерието на 45-ия конгрес, в партията са членували 210 хил. души, а сега - непосредствено преди 46-ия, те са с 8 хил. по-малко. Поставям под съмнение тези данни - само в София "се гътнаха" 8 хил., критикува отчетите Никола Койчев от софийската организация, цитиран от "Медиапул".

Той предлага БСП на специално - ако трябва, и закрито - заседание да обсъди проблема с членската си маса. Според конгресните документи "предимно по естествени и социални причини" БСП годишно губи 12 хил. души. Това обаче донякъде се компенсирало от приемането на нови членове и възстановяване на членство в соцпартията. Този процес обаче не водел до качествени промени в състава на партията, се отчита още в документа.

Друга констатация е, че 56.4% от членовете са пенсионери при едва 1.5 на сто студенти и учещи. Само 7.9% от членовете на БСП са под 35 години, съотнесени към 52.7% над 60-годишна възраст, 22.5 на сто пък са между 50 и 60 години. Проблемът със застаряването на формацията е актуален навсякъде, признават от левицата. Тревожен е възрастовият състав на БСП в Шумен, защото 60 процента от партийните членове са над 60 години, алармира вчера председателят на местните социалисти Николай Калев. Коренно противоположен анализ представиха в Силистра. Според него БСП е най-привлекателната политическа партия за хората между 20 и 45 години. В същото време обаче една от основните задачи в приетата резолюция на отчетно-изборната конференция в крайдунавския град гласи: "Да се привличат млади хора в партията".

Техническа грешка в отчета за работата на парламентарната група предизвика смут на петъчното заседание на червеното ръководство. Лидерът Сергей Станишев предупреди работните групи да обърнат по-сериозно внимание на подготовката на материалите за конгреса. "В някои от документите има печатни грешки, които имат политически характер", отбеляза на шега Станишев. В края на отчета на левите депутати беше написано "ПГ на БКП", а в анализа на дейността на социалистите в 39-ото НС се отбелязва факторът "завръщането на Симеон Борисов". Така БСП наричаше Симеон Сакскобургготски преди години.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK