Кратки новини от България

Столичната община не даде евтин имот на депутата Божинов

Столичният общински съвет гласува против отдаването на общински имот 771 кв.м в кв. Драгалевци на депутата от БСП Георги Божинов. Предложението беше той да получи терена срещу други имоти на стойност 61 хил. лв. Мотивът - наскоро е претърпял операция на гърлото и има нужда от повече кислород. Част от групата на БСП също се изказа против сделката. Общината предлага имота на два пъти по-ниска от пазарната цена, има и други хора със здравословни проблеми, каза Стоян Стоянов от БСП.

Неразбории в ДПС - Сърница


Изборът на ново ръководство на ДПС в Сърница е нелегитимен, централата в София е уведомена писмено за това, каза за "Дневник" лидерът на партията в Пазарджик Ахмед Хаджийски. Той обясни, че на заседанието до гласуване са били допуснати и хора, подали заявления за влизане в партията. Повече от 100 членове на ДПС са напуснали заседанието и така противоуставно в ръководството на ДПС в Сърница е влязъл Реджеп Моллаахмед, който бе отстранен от партията след скандалното си изказване през 2003 г., че християните нямат място в Родопите. Той не е възстановяван в ДПС и не може да влиза в ръководства, добави Хаджийски. Заради непускането на събранието от редовните членове в ръководството е бил избран и близък до конкурентната партия НДПС.

Етем оглави съвета за сътрудничество по етническите въпроси

Премиерът Сергей Станишев определи в понеделник вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси.

"Алфа рисърч": Купуването на гласове дискредитира партиите

Купуването на гласове рискува сериозно да дискредитира цялостния изборен процес и да съдейства за отчуждението между партиите и гражданите, е един от основните изводи от представителното за Русе социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч". Там беше регистрирана рекордно ниска избирателна активност, на фона на която се открои масираното гласуване в ромската махала с почти единодушна подкрепа за един от кандидатите, посочват от агенцията. 76% от анкетираните русенци споделят мнението, че става дума за покупка на гласове.

Общините си искат 100% от бюджетната субсидия

Националното сдружение на общините ще настоява те да получат цялата допълваща субсидия в бюджета за 2006 г., а не очакваните 90%, съобщи в понеделник зам.-председателят на управителния съвет на асоциацията и кмет на Добрич Детелина Николова. Според проектозакона за бюджета останалите 10 на сто ще бъдат дадени само ако не се влоши салдото по текущата сметка на платежния баланс. Това ще лиши общините от 46.7 млн. лв., което ще се отрази на най-бедните от тях, заяви Николова.

Извозването на боклука към мина "Чукурово" се отлага

Балираният боклук на София все още няма да се извозва при мина "Чукурово", обяви в понеделник шефът на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов. Преди това кметът Бойко Борисов докладва пред СОС, че експерти от екоминистерството ще правят още проучвания на терена, за да се потвърди, че е годен за депо. За създаването на площадка за временно складиране на боклук се изисква подробен устройствен план (ПУП) от съответната община, но се очаква Елин Пелин да откаже издаването му. За да се избегне позволението на общината, кабинетът ще обяви терена за обект с национално значение.

Дарителите се събират на конференция

Първата дарителска конференция, която ще събере компаниите и организациите, извършващи благотворителна дейност в страната, ще се състои в четвъртък. На форума ще се дискутират теми като стратегическото дарителство, публичността на бизнес благотворителността, данъчните облекчения. Събитието е по инициатива на Български донорски форум.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK