Кметовете ще спират незаконните строежи

Кметовете да спират строежите, по които констатират нарушения, решиха в четвърътк депутатите от комисията по регионална политика, променяйки Закона за устройство на територията. В момента местната власт може само да установи нередностите и да подаде сигнал в Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), която издава заповед за спиране на строежа.

От Националното сдружение на общините не останаха очаровани от промяната. Местната власт не е искала това правомощие, коментира изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. Според нея общините не разполагат нито с финансовия, нито с експертния капацитет за тази дейност. Депутатите дадоха право на кметовете да глобяват, да спират строежите, да забраняват достъпа до тях и захранването им с ток и вода. В заповедта си кметът определя и срок, в който строителят трябва да отстрани нередностите. Ако той не бъде спазен или се окаже, че несъответствията не могат да бъдат поправени, случаят се поема от ДНСК. Зам. строителният министър Савин Ковачев каза, че ако кметовете налагат глоби, в общинските бюджети ще влизат повече пари.

----------------------

Догодина ще бъде пусната отсечката от магистрала "Тракия" между Бургас и Карнобат, която е около 35 км, съобщи регионалният министър Асен Гагаузов. Той добави, че за строителството на магистрала "Люлин" са заделени 280 млн. лв. Вчера правителството обсъди как ще се строят главните пътища, но още няма решение.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK