Нова задъдена улица за софийския боклук

Най-късно през януари София отново може да попадне в боклучена блокада. С ескалирането на напрежението в района на мина "Чукурово", определена за временна площадка за складиране на балите със смет, столичната община губи надежди за изход от кризата. Още повече сегашните две площадки - в Кремиковци и на гара Искър, са пред препълване. Притиснати от събитията, общински съветници заговориха отново за "размразяването" на сметището в Суходол, което може да разгърне протестната вълна отново и в други райони около София.

В четвръткъ кметът на София Бойко Борисов съобщи, че капацитетът на двете работещи площадки ще се запълни през януари. "Нямаме алтернатива в момента", каза той. Също в четврътък общинският съвет в Елин Пелин, на чиято територия е мина "Чукурово", за трети път отхвърли идеята боклукът да е там, въпреки решението на Министерския съвет от миналата седмица. Тамошната власт ще обжалва идеята на кабинета в съда. "Научихме за правителственото решение от медиите, никой не само че не ни попита, но дори не ни информира, не ни поканиха, когато делегации от министерства посещаваха района на мината", казват кметът Янко Янков, председателят на общинския съвет Трайко Цветанов и съветници.

Опасенията в Елин Пелин и на жителите на с. Габра, което се намира на метри от мината, са, че течността от балите, ако те се разкъсат, ще се просмуче в почвата, а оттам ще проникне в яз. Искър, който по права линия е на 1.7 км от площадката и на 300 м по-ниско от нея. Общинският съветник в София от ДСБ Атанас Кундурджиев напомни, че преди около 5 години в района на мината е бил изхвърлян боклукът на Елин Пелин, но тогавашният екоминистър Евдокия Манева го е забранила с мотива, че застрашава околната среда.


Дългогодишен началник участък в "Чукурово", който не се представи от страх да не бъде уволнен, предупреди, че ако при ферментацията на боклука се отделя много топлина, може да се запали въглищният пласт под площадката. Тогава ще настъпи екокатастрофа, каквато трудно можем да си представим, каза специалистът. По думите му геолозите са направили сондажите върху северния склон на Лозенската планина, а не на южния, както е трябвало, и затова резултатите им не са достоверни.

Общински съветници от Елин Пелин задават въпроса дали не представлява опасност и начинът на добиване на въглища в мината - чрез взривяване. Виктор Сокачев, който е говорител на собственика на мината и на площадката Христо Ковачки, в четвъртък първоначално отказа да разреши на журналисти да снимат площадката, под претекст че се взривява и някой може да пострада. След консултация по телефона с Ковачки обаче разреши и дори отпусна джип за целта.

Жителите на общината и техните представители в общинския съвет настояват площадката да не се изгражда, докато няма оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Също в четвъртък "Екогласност" внесе жалба срещу правителственото решение във Върховния административен съд. От мотивите на екосдружението се разбира, че площадката в мината е била задраскана от предварителния списък с 25 обекта именно защото се намира близо до резервата "Искър".

И в четвъртък жители на село Габра препречваха достъпа на камиони до мината. Опитите на собственика да докара чакъл на мястото на площадката предизвика отпора им в сряда и доведе до сблъсъка, при който един от протестиращите пострада тежко. В четвъртък "тясното място" на пътя се охраняваше от полицаи. Двайсет и четири часа след инцидента пресцентърът на "Мина Чукурово" АД съобщи, че той е предизвикан от жителите, които спрели брониран инкасов автомобил и се опитали да го обърнат на моста и затова мината е наела охраната. Според служители в администрацията на мината обаче охранителите не са при тях на трудов договор.

Разпоредил съм вътрешно разследване и ако се установи, че има служители на мината, предизвикали конфликта, те ще бъдат наказани и предадени на органите на МВР, заяви Христо Ковачки пред "Дневник". Той се разграничи от действията на охранителите.

Говорителят му пък каза, че жители на селото са нанесли щети върху имуществото на частната фирма, повредени са превозни средства, счупени са стъкла. "Подготвяме документите да сезираме прокуратурата срещу жители на с. Габра за възпрепятстване на дейността на частна фирма и за вандализъм", каза Сокачев.

В четвъртък част от административния персонал не се яви на работа. "Не знаем довечера как ще си тръгнем, а нямаме нищо общо с площадката", притесняваха се служители. Те разказаха как изпълнителният директор Димитър Малаков се изтеглил с джип през гората, за да избегне гнева на габренци.

На място се вижда, че площадката не е готова да посрещне балите. Тя представлява трамбована пръст, размесена с въглища, а водата от дренажите се оттича в малки водоеми по-надолу в дерето и оттам се събира в друго по-голямо езеро. В петък се очаква властите в общинския център и представители на протестиращите да се срещнат със столичния кмет Бойко Борисов и председателя на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. В четвъртък Борисов се разграничи от случилото се в Габра. "За тези бити хора е виновно бездействието на бившия кмет Стефан Софиянски", прехвърли топката той.

Столичният общински съветник от НДСВ Владимир Каролев предложи екоминистерството да ускори одобряването на алтернативни площадки, за да има София избор. Говори се че има и други предложения, но умишлено не се придвижват техните папки", каза Каролев, намеквайки, че зад забавянето стоят икономически интереси на Ковачки. "Ел Ем импекс" - собственик на мината, ще кандидатства за изграждането на завод за обработка на отпадъците, когато Столичната община избере метода за обработката им, заявиха от компанията. Вероятно заводът няма да е на територията на мината, твърдят оттам. На друго мнение са експерти, които казват, че макар залежите да са изчислени за 50 години, до три-четири години добивът на въглища ще стане неефективен заради дълбочината, на която трябва да се копае.

По информация на шефа на фирма "Чистота Искър" Павел Граматиков се очаква, че Ковачки ще получи по около 1.50 лв. на квадратен метър месечен наем. Това означава, че годишният приход от площадката ще е около 5.4 млн. лв. Фирмите, балиращи боклуците, плащат по 1 евро на кв. м на боклук на месец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK