КЗК скри оборота на строителите на "Тракия"

"Материалите по преписката за концентрацията между фирмите, които ще строят автомагистрала "Тракия", останаха тайна", заяви адвокат Димитър Кюмюрджиев, който представлява организацията "Прозрачност без граници". Тя сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по казуса. Във вторник КЗК проведе второ заседание за концентрацията при "Тракия" и решението се чака скоро. Председателят на комисията Петко Николов беше издал заповед до обявеното за открито заседание да не се допускат медии.

Кюмюрджиев посочи, че така и не е станало ясно становището на дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, което българската КЗК поиска, за да реши дали да приложи закона и да изиска от концесионерите - три португалски компании, да декларират целия си оборот. Според "Прозрачност без граници" посоченият оборот извън България на чуждестранните акционери в дружеството "Магистрала Тракия" АД не отговаря на истината.

Нашето становище е, че не може дружество като португалското МСФ с оборот 10.36 млн. лв. да изгражда автомагистрала, в която ще се инвестират 730 млн. евро, каза Кюмюрджиев. Ако оборотът на участниците в концентрацията надвишава законовия праг от 15 млн. лв., подобно обединение не може да се учреди без решение от КЗК. Очевидно такова разрешение нито е искано, нито е давано, каза адвокатът.

Според Гроздан Караджов от "Прозрачност без граници" засекретяването на данни по преписката за "Тракия" е изпълняване на предизборен ангажимент между участниците в управляващата коалиция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK