НДСВ предлага във вторник промени в Конституцията

Политическият съвет на НДСВ ще обсъди и приеме във вторник предложенията на Движението за промени в Конституцията на България, съобщи в депутатът и секретар на партията Владимир Дончев. Според него те са наложителни, тъй като без тях трудно може да бъде осъществена ефективна съдебна реформа.

Предложенията са разработени от комисия с председател Емилия Касабова на база на опита на партията от предишните промени в основния закон на страната, уточни депутатът. Основните промени са в посока на съдебната система, като е предвидено главният прокурор и председателите на Върховната касационна прокуратура, Върховният административен съд и Върховният касационен съд да се отчитат пред парламента ежегодно. Предвижда се и ограничение на имунитета на магистратите до съдии, така че той да не обхваща прокурори и следователи.

Практически, допълни Дончев, дискусията за депутатския имунитет вече е започнала на ниво управленска коалиция и се очаква тя да бъде приоритет на партийните ръководства.


В дневния ред на заседанието на Политическия съвет на НДСВ е включено е предложение за даване на права на общините сами да определят размера на местните данъци, което сега се извършва от парламента. Идеята е със закон да се определят минималният и максималният праг на местните данъци, в рамките на които

администрациите да определят конкретните размер на налозите. Дончев бе категоричен, че видът на данъците ще остане в правомощията на Народното събрание.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK