И кметове ще спират строежи

Въпреки протестите на общините парламентът прие в петък окончателно кметовете наред с регионалните дирекции за национален строителен контрол (РДНСК) да спират незаконните строежи. Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са по предложение на депутати от регионалната комисия.

Според поправките, който констатира нарушенията, ще прибира глобите. Те варират между 5 и 150 хил. лв. Очаква се това да стимулира двата органа да се състезават помежду си, което да подобри контрола в строителството. Участниците в т.нар. инвестиционен процес обаче твърдо се противопоставят на приетия дуализъм. От регионалното министерство също не харесват промените и възнамеряват да търсят ново решение, което да предложат напролет. Дотогава кметът ще спира строежите с мотивирана заповед и ще забранява както достъпа до него, така и захранването му с ток и вода. В заповедта трябва да се посочи и срок за отстраняване на нередностите. Строителните работи ще продължат, след като нарушителят представи доказателства, че е отстранил несъответствията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK