КАТ започна тотална проверка за колани

Пътна полиция започна от понеделник акция, наречена "Да поставим предпазните колани!". Тя ще продължи до 10 март 2006 г. и в нея ще се включат абсолютно всички пътни полицаи, обявиха от КАТ. Новото тази година е по-строгият контрол и наказания и за возещите се без колан на задната седалка. Засега санкцията за пътуващите ще бъде 10 лв., а за шофьорите - 40 лв., като ще бъдат отнемани и по 10 точки от контролния талон. Возещият се на предната седалка без колан също ще бъде глобяван с 40 лв.

От КАТ очакват тези глоби да се вдигнат още с приемането на предстоящите поправки в Закона за движение по пътищата. Според последните статистики на Пътна полиция едва 70% от шофьорите ползват предпазни колани. Другата новост е, че се предвижда задължителното поставяне на детски столчета на задната седалка, в случай че в автомобила се вози бебе. Тази мярка цели да се намали броят на децата, жертви на катастрофи, обясниха от КАТ. Отново не е ясно как ще се процедира с по-старите модели автомобили, които нямат колани на задните седалки.

По заповед на министъра на вътрешните работи Румен Петков ще бъдат контролирани и ограниченията на скоростта и случаите на шофиране в нетрезво състояние. От началото на годината до вчера при близо 7800 катастрофи са загинали 910 души, а 9579 са били ранени. Най-много са пътните инциденти в района на Бургас, Сливен, Велико Търново, Плевен и Петрич.


-----------------

Годишната винетка за колите - 58 лв.

От 1 януари 2006 г. в разпространителските пунктове ще се продават винетни стикери само за следващата година, съобщиха от агенция "Пътища". Цените на винетките за 2006 г. са по-високи, а самите лепенки имат допълнителна защита срещу фалшификации и многократно използване от няколко шофьори. Камионите с над 2 оси ще плащат 46 лв. за една седмица, 116 лв. за месец и 644 лв. за година.

Цената за леките автомобили е: 4.50 лв. за седмица, 11 лв. за месец и 58 лв. за година. Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари на следващата. Месечната винетка е с валидност един календарен месец, считано от датата на издаването й.

Продажбата на винетки и тази година ще се извършва от разпространителските пунктове на агенция "Пътища", които са в областните пътни управления и в 23 специализирани звена на ГКПП-та. Стикери могат да бъдат купени и в разпространителските пунктове на консорциум "ДЗИ - Транс", "Български пощи", в ДЗИ банк, както и в бензиностанциите на "Шел" и ОМВ.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK