Заводът за софийския боклук може да се издигне до гробищата

Зам.-кметът по екология Милор Михайлов ще внесе предложение в комитета за решаване на кризата с отпадъците в София заводът за преработка на боклуците да се строи при ТЕЦ "София". Топлоцентралата е до Централните гробища и там имало 25 дка, подходящи за целта. Идеята е заводът да е близо до топлоподаваща инсталация, защото от обработката на сметта се очаква да се генерира топло- и електроенергия. Това е логично предложение, коментира председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов.

Кметът Бойко Борисов докладва в чевъртък, че вече има изход от задаващата се през януари нова криза с боклука, което означава, че е намерена площадка за съхранение на балите. Столичната община щяла да внесе другата седмица предложение за шест депа. Сред тях са известните вече мина "Чукурово", местността Сперла в район Кремиковци и землището на гара Яна. Останалите три, който са и по-вероятните, останаха тайна. Кисьов отклони въпроса за тях с думите: "Хайде да не се изненадваме неприятно преди Коледа."

От избора на конкретната площадка и инвестициите в строителството на завода ще зависи и размерът на такса смет за софиянци догодина. По план новата такса трябваше да бъде гласувана на заседанието в четвъртък на СОС, но се отложи. Общинската администрация предлага схема, при която увеличението ще е с 20%. Това ще се получи заради вдигането на данъчните оценки, на базата на които се изчислява таксата. Засега е сигурно само, че и тази година няма да има 5-процентна отстъпка за гражданите, които плащат накуп до края на януари.


Съветници от групите на БСП, ДСБ и НДСВ обявиха, че са против вдигането на таксата. Те отдавна повдигат въпроса за големите суми, които получават концесионерите по чистотата, а в същото време София е мръсна. При обсъждането на таксата в бюджетна комисия Владимир Каролев от НДСВ се възмути от високата сума за балиране и складиране на опакования боклук - 22 млн. лв., и обяви, че общината непременно трябва да изгради собствено депо. Бойко Борисов предложи бъдещето на концесиите за чистотата и водата да се обсъди в началото на следващата година на закрито заседание.

-------------

Договорът с "Омонит" се прекратява

Изпълнението на концесионния договор със "Софийска вода" вече ще бъде контролирано от ново звено към общинската администрация, решиха в четвъртък общинските съветници. Това означава, че със сигурност няма да бъде продължен договорът с частната фирма "Омонит", която досега наблюдаваше концесията. Предвижда се в новата структура да работят 10 души. Иван Николов от ДСБ предложи да се направи конкурс и да се изберат нови експерти, защото общинската администрация едва ли е добре подготвена. Договорът с "Омонит" изтича на 1 януари 2006 г. Така общината планира да намали разходите за одита десет пъти.

-------------

Спират се строежите по линия на метрото

СОС гласува да се разработват два варианта за продължаването на метрото от кв. "Младост" до летището. Съветниците приеха, позовавайки се на Закона за устройство на територията, да се спре строителството и по двете трасета, за да не бъде после общината изнудвана при отчуждаването на терените. Разликата между двата варианта е, че едното трасе минава през кв. "Дружба" 2 и кв. "Горубляне" и е по-дълго, а другото ще обслужва кв. "Младост" и ще излезе по-евтино. За това трасе все още не са осигурени пари, но кметът Борисов каза, че е сигурен, че ще убеди министрите да отпуснат средства.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK