Екопротести провалиха златния проект в Ада тепе

Проектът за добив на злато край Крумовград може да се провали след мълчаливия отказ на Министерството на околната среда да одобри доклада за въздействието върху околната среда (ОВОС), който трябваше да бъде готов до 18 ноември.

"След общественото обсъждане през септември общинският съвет в Крумовград излезе с официално решение златното находище в Ада тепе да не се разработва поради опасност от екокатастрофа. Проблемът прерасна в трансграничен след намесата и на еколозите от Гърция. Затова се премина към процедурата на мълчалив отказ по доклада за ОВОС", обясни зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

Канадската компания "Дънди прешъс металс" чрез дъщерното си дружество "Болкан минерал енд майнинг" получи сертификат първи клас за планираната инвестиция в Крумовград. За три години се предвижда да се създаде открита мина с флотационна фабрика, която годишно да преработва 850 хил. тона златна руда. Целта е до пет години там да се добиват 150 хил. тройунции злато или 4.6 тона чист метал годишно. През лятото на миналата година "Дънди прешъс металс" поискаха от Агенцията за инвестиции да използват преференциите, които държавата обеща с промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Тъй като проектът е за над 107 млн. лв. и с реализацията му ще се разкрият работни места в регион с висока безработица, компанията получи "първи клас". Това означава, че държавните институции трябва да й съдействат за бързо прокарване на проекта.


На 2 декември "Болкан минерал енд майнинг" е внесла в екоминистерството жалба срещу непроизнасянето по доклада за ОВОС. Поискана е среща и с министър Джевдет Чакъров. "Очакваме министерството да спазва стриктно Закона за опазване на околната среда, който му дава възможност да излезе с положително или отрицателно становище по проекта", съобщи вицепрезидентът на "Дънд прешъс металс" Лорънс Марсланд. Според него аргументът, че декларацията на общинския съвет е надделяла при решението за мълчаливия отказ, не издържа законово. Ако подобни решения можеха да се взимат на равнище община, това би обезмислило цялата съществуваща процедура за ОВОС и функциите на Висшия екологичен експертен съвет, обясни още Марсланд.

Проблемът е сложен и вероятно след Нова година в Министерството на икономиката и енергетката ще се насрочи среща между различните ведомства, които имат отношение към преференциите за крупните инвеститори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK