Безразборно застрояване нервира архитектите

Съюзът на архитектите в България (САБ) настоява да се спре застрояването на Южния парк в София между бул. "П. Каравелов", "България", "Черни връх", "Арсеналски" и ул. "Бяла черква". С решения на Столичния общински съвет (СОС) от 2002 г. в тази част от парка са обособени 11 парцела с обща площ 50 дка, на които е предвидено да се изграждат множество обекти.

В момента освен музеят "Земята и хората" и сградата на бившия Музей за приложни изкуства, който по план трябва да се превърне в клиника "Чирков", в карето се издигат хотел "Хилтън" и почти завършеният търговски център "Милениум". С промените в застроителния план се предвижда да се изграждат още център за здраве, тенис клуб, детски клуб и други, съобщиха архитектите. Те негодуват, че паркът се застроява, и то без обща идея. Промените в градоустройството на района станаха възможни, след като СОС гласува парцелите да бъдат включени в капитала на общинската фирма "Софийски имоти", а сега имотите се управляват от небезизвестната "София сити къмпани".

САБ и други представители на гилдията изразиха мнение, че т. нар. Южна ос на София (бул. "Витоша" - НДК - Южен парк) трябва да се планира по-отговорно, за да не бъде "похабена". Затварянето на бул. "Витоша" е ефектно, но не ефективно, без да има система за организация на движението и паркирането в центъра, каза зам.-председателят на съюза Тодор Булев. Според него София има спешна нужда от приемането на общия устройствен план. Той е на път към парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK