Кандидатите за главен прокурор ще изскочат в един ден

Висшият съдебен съвет (ВСС) в сряда откри процедурата за избор на нов главен прокурор. След спорове заради противоречия в съдебния закон и разнопосочни тълкувания магистратите решиха, че ще събират кандидатури за поста само на 18 януари.

Съветът реши, че ще заседава два пъти в един и същ ден и само в него ще могат да се правят предложения за наследник на Никола Филчев. Право на това имат група от петима членове на ВСС и министърът на правосъдието Георги Петканов. Все още не е ясно кога ще се проведе изборът, тъй като законът изисква това да стане най-малко седем дни след събирането на кандидатурите. Така най-ранната дата за гласуването е 26 януари, но тогава съветът няма заседание. Петканов настояваше още в сряда да започне издигането на кандидатите, но членовете на съвета не се съгласиха, тъй като по закон това не може да става в деня на откриване на процедурата. "Бързах не защото имам кандидат, а защото ми се струваше, че така гласи законът", каза министърът. Той заяви също, че няма да приеме да бъде номиниран за главен прокурор. Добре е кандидатурите да се съгласуват с президента Георги Първанов, въпреки че няма подобно изискване, каза още Петканов.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев заяви, че бъдещият главен прокурор трябва да е човек с голяма обществена подкрепа. За да разберем дали е такъв, разбира се, няма да правим допитване до народа или кастинг, обществената подкрепа се проявява чрез политическата на изборите, каза той. Важното е първо да изберем нормален човек, беше коментарът на зам.-председателя на Върховния касационен съд Румен Ненков. Всички магистрати заявиха, че върху тях не е оказван политически натиск и се надяват да се обединят около един човек.


Въпреки многото спрягани имена за наследници на Филчев се оказа, че първият човек, който е поискал от ВСС да бъде избран за главен прокурор, е адвокат от София. Човекът е с дълъг житейски и професионален опит, каза членът на съвета Радка Петрова, но отказа да съобщи името му, защото никой не може да се самопредлага.

Както магистратите, и ръководствата на управляващите партии категорично отричат постът главен прокурор да е обект на сделка. Новият първи обвинител ще е кандидатът на президента, като най-вероятно ще е председателят на правния му съвет Борис Велчев, но не бива да се изключва и конституционният съдия Лазар Груев, заявиха от НДСВ. Депутати обясниха, че дори и да искат да "изтъргуват" назначението, няма да успеят, тъй като не само нямат собствена номинация, но и не разполагат с достатъчно гласове във ВСС. Вчера неофициално в парламента се заговори, че от надпреварата отпада шефът на следствието Ангел Александров, тъй като вече не бил в добри отношения с лидера на ДПС Ахмед Доган.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK