Милиони за сметта изкушават бунтовните квартали

Столичните квартали, в които има временни депа за сметта, обмислят офертата на кмета Бойко Борисов да приемат на своя територия боклука за постоянно срещу 23 млн. лв. годишно. В края на миналата седмица Борисов обяви, че ще даде на кв. Суходол парите за балиране, ако приеме отново отпадъците. Кметът обеща, че кварталът ще се превърне в Лас Вегас, улиците ще се мият със сапун, ще се оправят шосетата, канализацията, училището и детската градина. Според експерти затвореното след протести сметище в Суходол има капацитет за още година.

През почивните дни кметът отправи същата оферта и към населените места, в които сега се балират боклуците - кв. Требич и Кремиковци и с. Мрамор. Всички те вече протестираха срещу близостта на сметта. Борисов им предложи с парите, нужни в момента за балиране, да се поемат разходите на местното население за ток и вода, да се инвестира в ремонти на улиците и в стадиони. Срещу това кварталът трябва да даде терен за сметище, което ще спести разходите за опаковане на боклука.

Ако суходолци получат сериозно предложение от Бойко Борисов, въпросът ще се реши с местен референдум, обяви пред радио "Нова Европа" Венцислав Божилов, председател на сдружението за защита на квартала. Засега суходолци чакат да разберат доколко сериозен е кметът и да им отправи офертата лично.


От инициативните комитети на кв. Требич и с. Мрамор също обявиха, че населението в района е склонно да приеме подобна оферта, ако Борисов я отправи официално. И те щели да проведат референдум за 23-те милиона. В Требич сме склонни да предложим промишлената зона, за да се направи там заводът, но само ако става въпрос за най-скъпата, но най-екологично чиста преработка на боклука, каквато е плазмената технология, обяви Боряна Митева от комитета.

Председателят на екосдружението "Кремиковци" Цветан Цветанов смята, че предложенията на Борисов са само приказки. Той е доволен, че общината е признала това, за което организацията от месеци говори - че с балирането се харчат пари на вятъра. Борисов обяви, че опаковането на сметта е "безотчетна далавера".

Сумата от 23 млн. лв., необходима за балиране за тази година, пресметнаха от администрацията на общината при представянето на план-сметката за почистването на София.

---------

Административните сгради в София плащат нереално ниска такса смет, стана ясно от изявление на кмета Борисов. Той обяви, че Министерството на отбраната плаща 1 ст. за смет, защото отчетната стойност на имота е 1 лв. Така се получава, защото административните сгради са много стари, отчетната стойност е падала заради отчитаната всяка година амортизация, но не е правена задължителната преоценка, коментираха експерти от общината.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK