Демократичен ли е изборът само на един кандидат?

Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд:

Аз номинирах този, когото смятам за най достоен. Поемам отговорността за кандидатурата на Борис Велчев. Това е моята кандидатура от август миналата година и ако политическите сили се обединяват около нея, съм доволен. А що се отнася до липсата на конкуренция, и мен така ме избраха. Има две думи - консенсус и сделка, на мен първата повече ми харесва. С избора се бърза, за да има най-сетне яснота и да престане да се изнервя обществото. С единната кандидатура ВСС показва, че е отговорен орган, не се лута и не се раздира от противоречия.

Иван Григоров, председател на Върховния касационен съд:


Не разбирам от демокрация, живял съм по времето на социализма. По всички въпроси ще се изкажа утре. Не мога да кажа само един кандидат ли е достоен за главен прокурор, в България всички са кандидати за всичко.

Андрей Икономов, съдия във Върховния касационен съд:

Има знак, че това е своего рода служебно признаване на досегашния път на колегата, на авторитета, който е изградил. Място за коментар за наличие на политическа сделка няма. Защото никой от нас не се е срещал с политическите сили. Това че има вероятност да е съвпаднало мнението, не значи нищо. Ако има такова съвпадане, то е още по-добро. Аз лично познавам колегата и затова съм и в числото на подписалите предложението. Радвам се, че той е намерил подкрепата на толкова хора от ВСС. Ако той има и политическата подкрепа, ние, цялата съдебна власт, цялата прокуратура, само ще спечелим.

Христо Манчев, зам. главен прокурор:

Не знам дали това е политическа кандидатурата. От прокурорите няма достоен за поста. Определено няма да атакуваме избора в съда.

Румен Ненков, зам.-председател на Върховния касационен съд:

Понякога се налага да има по-голяма подкрепа просто за да може да се излезе от една конкретна ситуация. И трябва час по-скоро да се избере главен прокурор. Лицето трябва да се подготви, за да встъпи в длъжността си, и затова не може да се чака 22 февруари. При създадената ситуация той трябва да убеди обществото, че ще следва закона, а не партии.

Митьо Марков, прокурор от ВКП:

Аз лично няма да издигам друга кандидатура. Борис Велчев е достоен юрист. И Лазар Груев, и Ангел Александров също са много добри кандидати, но защо не ги издигнаха не мога да отговоря. Ако този избор се окаже неудачен, само ВСС ще понесе отговорността, но тя е морална. След седем години ние ще се гордеем с неговите успехи и ще отговаряме за неговите грешки.

Ангел Александров, директор на НСлС:

Изборът не е политически и няма сделка. Няма вакантен пост за зам. главен прокурор (по повод слуховете, че ще стане трети заместник на новия главен обвинител и ще отговаря за корупцията).

-----------------

Политиците се разделиха в оценките

Има политическа намеса при избора на главен прокурор, а архитект на договорката е президентът Георги Първанов, коментираха вчера депутати от опозицията номинирането на Борис Велчев. От управляващото мнозинство пък заявиха, че ВСС е независим орган и трудно някой би могъл да му влияе, като подчертаваха, че Велчев притежава безспорни професионални качества.

Буди сериозно безпокойство, че за първи път при избор на главен прокурор политици така открито се договориха кой да бъде избран, в тази договорка така очевидно участва президентът и за първи път ВСС не реагира по никакъв начин на това политическо вмешателство, каза лидерът на СДС Петър Стоянов. Според Атанас Атанасов от ДСБ хората, които стоят зад политическото назначение, имат интерес от избор на удобен човек, тъй като "имат проблеми със скандала „Петрол срещу храни”, със своите имоти, с кръга от фирми около ДПС". "Някои се опитват да установят единство на властите, с този избор България се връща във времето отпреди демократичните промени и фамилиите от мерцедесите на Политбюро - Станишеви, Велчеви, Живкови, Пръмови, Дакови, Танчеви", заяви и Яне Янев от ОДС. Зам.-председателят на групата на НДСВ Борислав Ралчев отговори, че трудно някой може да манипулира с решение 25 магистрати, които имат собствено мислене. Обществото трябва да бъде информирано, като част от обществената система партиите могат да имат отношение по въпроса за главния прокурор, но едно е да вземеш становище, друго - да детерминираш решение, коментира той.

-----------------

Филчев до последно

Скандал като за последно се разгоря във Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда заради кадровата политика на главния прокурор Никола Филчев. Той предложи прокурорът във Върховната касационна прокуратура Трендафил Трайков да бъде назначен за завеждащ-отдел. Магистратите отхвърлиха предложението, което стана повод за поредния конфликт между Филчев и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров.

Съдията настоя да разбере колко стаж има Трайков във върховната прокуратура и дали не е в списъка на МВР на хора от властта, свързани с престъпността. Преди три години вътрешното министерство изпрати доклад за престъпността до президента Георги Първанов и в него двама обвинители бяха уличени във връзки с известни босове. В документа имаше данни, че Трайков е контактувал с Иван Тодоров-Доктора, а бившият софийски апелативен прокурор Иван Петров - с покойния Константин Димитров-Самоковеца. Трябва да вземем принципно решение да се спрат назначенията в прокуратурата до избор на нов главен прокурор, заяви Григоров, но ВСС не гласува предложението му.

Междувременно заместникът на Филчев Митьо Марков отрече категорично да е оказван натиск на софийския градски прокурор Бойко Найденов да си подаде оставката. Срещал съм се с него в кабинета си и го попитах защо е оттеглил молбата си за повишаване във Върховната касационна прокуратура, но нищо повече, каза Марков. Той обясни, че на мястото на Найденов е назначен и.д. - Камен Ситнилски, тъй като няма яснота колко време ще отсъства по болест градският прокурор. Само ВСС може да смени Найденов. Преди той заяви, че предложеният в сряда за повишение Трайков също му е оказвал натиск да напусне.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK