Доц. Борис Велчев - теоретикът излиза на ринга

43-годишният Борис Велчев е поредният преподавател по наказателно право от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който ще направи шеметна кариера, ако днес бъде избран за главен прокурор. Колегите му Пламен Панайотов и Лазар Груев - първият депутат, вицепремиер и пак депутат, вторият конституционен съдия, го изпревариха. Но Велчев като че ли

има шанса да спечели най-ключовия пост

Роден е на 26 април 1962 г. в София. Внук е на Борис Велчев (1914-1995 г.) - председател на Комитета за партиен и държавен контрол и член на Политбюро на БКП. Няма родствена връзка с бившия финансов министър и зам.-председател на НДСВ Милен Велчев, каквито слухове се тиражират. Баща му е дипломат, племенник е на поета Иля Велчев, режисирал през 70-те години филма "Завръщане от Рим", оценен като посредствен от критиката тогава. Тодор Живков използва разправиите около филма, при които Велчев естествено защитава своя син, и го отстранява от втория пост в партията-държава. Сега внукът не се притеснява от преекспонирането на биографията му. И вярва, че няма от какво да се срамува.


Завършва английската гимназия в София и право в СУ "Св. Климент Охридски". През 1990 г. става асистент в Юридическия факултет. Преподава наказателно право в Софийския университет и международно право във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий". Като асистент е започнал в катедрата по наказателно право, в която са професорите Михаил Михайлов и Александър Стойнов, известни като Голямата и Малката секира, всяващи страх у студентите. По този повод възпитаници на доц. Велчев се шегуваха вчера, че кандидатът за стола на Никола Филчев е свикнал да удържа на натиск, щом като е оцелял като асистент на двамата страховити корифеи.

Член е на наказателното направление на Консултативния съвет по законодателство при Народното събрание, председателствано от проф. Екатерина Трендафилова. Тя е сред юристите, които отблизо познават Велчев. Когато решила да освободи председателското място в правната секция на Съюза на учените, проф. Трендафилова настойчиво помолила Борис Велчев да го заеме. "Той е не само отличен професионалист, но и изключително почтен и високоморален човек и знайте, че аз не си хвърлям думите на вятъра. Но грешат онези, които бъркат финес и коректност с мекушавост", казва проф. Трендафилова, която не крие високото си мнение за доц. Велчев.

Президентът Георги Първанов кани Борис Велчев през 2002 г. за юридически съветник, а по-късно - за шеф на правния екип. Борис Велчев е сред първите, които се обявяват

категорично за падането на имунитета

на магистрати и депутати. Той беше сред участниците в преговорите с либийската държава за осъдените в Триполи български медицински сестри. Един от авторите е на президентската идея за създаването на специална агенция за борба с корупцията, лансирана преди три години. Владее руски и английски и малцина знаят, че е един от преводачите на "Третият" на Греъм Грийн.

Предстои да се види доколко теоретикът може да прокарва различна управленска визия сред обкръжение, което и вчера опита да издигне на висши постове прокурори със съмнителна репутация. Какви промени може да извърши Велчев, когато заместниците са с петгодишни мандати, предстои да видим. А надеждите, които му се възлагат и тук, и в Брюксел, са огромни - без реформа на прокуратурата няма реформа на правосъдието и вътрешния ред.

----------

Книги:

"Имунитетът по наказателното право на Република България", 2001 г.

"Наказателноправни аспекти в борбата срещу корупцията", 2000 г., Студия в съавторство с Лазар Груев

"Корупция", 2003 г., съавтор

"Помилването по наказателното право на Република България", 2001 г.

"Третият" на Греъм Грийн, 1989 г., един от преводачите

----------

Цитати:

"Мерките за противодействие на корупцията са сполучливо набелязани, но ефектът е твърде малък. Слабата разкриваемост на корупционните престъпления се дължи на факта, че служителите на МВР са йерархично зависими и това ги спира да разследват хора на високи държавни постове."

пред в. "Марица, 2003 г.

"Ако ми се даде шанс да работя, мисля, че този въпрос (за мястото на прокуратурата - бел. ред.) ще спре да е актуален."

"Крайно време е политиците да спрат да търсят решения на политическите си спорове с прокурорски средства."

пред в. "Труд", 2006 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK