Строителното вето в Златни пясъци отчая инвеститорите

Предприемачи във Варна скочиха срещу наложената на 3 януари строителна забрана в курорта Златни пясъци. Кметът Кирил Йорданов спря изпълнението на всякаква дейност и достъпа до изграждащите се обекти. Ветото, което се отнася за сградите без влязло в сила строително разрешение или без одобрен инвестиционен проект, ще важи до изграждането на нова пречиствателна станция в курорта, т.е. за неопределено време.

Резултатът е, че инвеститорите вече се насочват към Южното Черноморие, каза изпълнителният директор на “РМД Златни” АД и член на борда на директорите на “Златни пясъци” АД Николай Недков. Не може да има безсрочна заповед за ограничаване на строителство, тъй като предвиденият в Закона за устройство на територията максимален срок е 2 години, уточни той. Недков заяви, че предприемачите са на път да изгубят вече одобрени кредитни линии, тъй като имотите им, които служат като обезпечение по тях, са попаднали в строителната забрана. "Банките искат от нас като инвеститори нови обезпечения. Подобно искане вече е отправено и към “Златни пясъци” АД", каза той. Забраната на кмета е в противоречие и с действащия Застроително-регулационен план на Златни пясъци, заяви Недков.

Строителното вето спира всички инвестиционни планове, включително ремонтите на дву- и тризвездни хотели, рехабилитацията на крайбрежната алея и други. Реновацията на хотелите ще ограничи сериозно количеството на отпадните води, които се поемат от пречиствателната станция. Преди реконструкцията на хотел “Иглика” в него имаше 280 бани, сега хотелът е по-висока категория и баните са само 150, даде пример Недков. Според него в последните 7 години частните инвестиции в Златни пясъци са над 200 млн. евро, а държавата и община Варна, които са основните собственици на действащата пречиствателна станция, отказват да осигурят 4 млн. лв. за изграждането на дъждовна канализация.


Извън строителната забрана остава районът между ваканционното селище “Ривиера” и местността “Ален мак”, където непрекъснато никнат хотели и жилищни комплекси и които също се обслужват от пречиствателната станция в Златни пясъци, твърдят инвеститори.

В аналогична ситуация е и “Съншайн холидейс”, каза адвокатът на дружеството Димитър Филипов. По думите му инвеститорът, който вече има одобрена виза за строеж, не може да получи строително разрешение заради наложената забрана. В същото време дружеството има одобрен кредит, но банката вече настоява за друго обезпечение вместо имота в Златни пясъци, върху който “Съншайн холидейс” планира да построи хотел. Аргументът на банката е, че оценките на имотите в комплекса вече не са актуални и инвестиционният интерес заобикаля Северното Черноморие, допълни Филипов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK