Кратки новини от публичния сектор

Организация набира лекари за семинари в Залцбург

Клуб "Отворено общество" - Стара Загора, обяви прием по документи за участие на лекари в едноседмични медицински семинари в Залцбург. В конкурса имат право да участват лекари на възраст от 30 до 45 години с придобита специалност и владеещи английски език. Могат да кандидатстват и бивши участници в семинарите в Залцбург. Всеки кандидат има право да избере само един семинар, пряко свързан с неговата специалност. Срокът за подаване на документи е текущ. Формуляри, теми и график на семинарите могат да бъдат получени в клуб “Отворено общество" - Стара Загора, на тел. 042/ 63-11-86 и [email protected]agora.net.

В болница "Лозенец" беше присаден черен дроб


Нова трансплантация на черен дроб беше извършена в университетската болница "Лозенец" в петък. Това е деветото присаждане, което правят медиците там. Черен дроб този път е получил 38-годишен мъж. Операцията е станала възможна, след като във Враца човек е починал, а близките му се съгласили да дарят органа.

Роми студенти ще получават специални стипендии

Ромската организация “Студентско общество за развитие на междуетническия диалог” отпуска стипендии за роми, учащи в университет и отпаднали от останалите стипендиантски програми. Стипендиите са в размер на едногодишната учебна такса. Могат да кандидатстват всички български студенти от ромски произход - редовна и задочна форма на обучение, както и обучаващи се по магистърски и докторски програми. Те трябва да не получават стипендия за текущата учебна година под никаква форма. Документите се подават до 30 януари. Кандидатите, които имат успех над 4.50 и са социално слаби, ще са с предимство.

Болницата по церебрална парализа остава без пари

Единствената болница за лечение на деца с церебрална парализа в страната няма средства, за да функционира, оплакаха се оттам вчера. Причината е новото финансиране на лечебните заведения, което се въведе от тази година. При него болниците получават пари само от здравната каса, а не и от здравното министерство и общините. Заради спирането на допълнителните субсидии обаче някои дейности в лечебното заведение са останали без финансиране. Така лекарите трябва или да спрат да се грижат за децата, или да карат родителите им да плащат. Повечето от тях обаче нямат достатъчно средства.

Приемната грижа за деца може да се зачита за стаж

Проектозакон за професионална приемна грижа за изоставени деца предвижда времето за отглеждане на дете да се зачита за стаж и да се плаща заплата на единия от родителите. От кандидатите за професионални родители ще се изисква да са с определено образование. Проектът е на депутатите от НДСВ Христина Христова (бивш социален министър) и Светослав Спасов и беше представен в понеделник. Той ще бъде обсъждан тази седмица по комисии в парламента. В момента от 11 хил. деца, лишени от родителска грижа, едва 54 се отглеждат в приемни семейства.

Комисия реши, че Надежда Дженева е лекувана правилно

Петчленната комисия, назначена във Военно-медицинска академия (ВМА) във връзка със смъртта на Надежда Дженева, съпруга на журналиста Кеворк Кеворкян, излезе със становище, че не е имало организационни и диагностично-лечебни пропуски при лечението на жената. Дженева почина на 14 януари след операция във ВМА. Комисията ще даде подробности по случая, когато са готови резултатите от съдебномедицинската експертиза, по настояване на прокуратурата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK