Управляващите: Конституцията може да бъде променена до март

Промените в конституцията вероятно ще бъдат приети на първо четене на 3 февруари, каза след вчерашното първо заседание на временната комисия, която ще подготви проектопоправките, председателят й Любен Корнезов (БСП). Нагласата е промените да минат и на трите четения по т.нар. бърза процедура, за която е необходимо мнозинство от 3/4 от депутатите. Според депутати от мнозинството възможно е това да стане през март.

Ако не се съберат достатъчно гласове за този начин на приемане, промените ще се забавят и няма да бъдат отчетени в доклада на Европейската комисия през май, от който зависи датата на приемане в Европейския съюз. Управляващото мнозинство разполага със 169 гласа при необходими за бързата процедура 180. Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков обясни, че управляващите разчитат на подкрепата на депутати от всички опозиционни партии.

Третата поправка предвижда в основния закон да се запише, че и дознателите могат да разследват, ще се регламентира конституционно институцията на омбудсмана. Според тях парламентът ще може да гласува освобождаването на главния прокурор, както и на председателите на висшите съдилища с мнозинство от две трети, а президентът ще издава указ за освобождаването им. Предвижда се още висшите магистрати да бъдат изслушвани от Народното събрание.


На следващото си събиране комисията ще покани главния прокурор Никола Филчев, както и приемника му Борис Велчев, министъра на правосъдието, председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, президентската институция.

Във вторник депутати от различни цветове бяха единодушни, че поисканите от президента повече правомощия няма да се обсъждат при тази промяна на конституцията. Любен Корнезов заяви, че не сме президентска или полупрезидентска република и правомощията на държавния глава са достатъчни. Анелия Мингова (НДСВ) пък каза, че ако президентът Първанов иска, може сам да подготви законопроект. Социалисти твърдят, че сега проект на такива промени изобщо не се обсъжда.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK